777

Resepi Tomyam Seafood


Sesekali beralih kepada tomyam seafood pun sedap. Asyik-asyik ayam sahaja. Walaupun sedap tomyam ayam, sesekali pekena tomyam seafood terasa macam puas.

Bahan-bahan :
10 ekor udang - buang kulit dam kepala
3 ekor sotong - potong membulat
Segenggam lala 
2 batang serai - dititik
Sedikit lengkuas
Cendawan tiram putih - ikut suka
1 labu bawang besar - potong membulat
5 biji cili padi - ketuk
2 biji tomato - belah 4
3 - 4 helai daun limau purut
Sedikit daun Ketumbar
Sedikit jus lemon / limau nipis
1 paket pes tomyam - adabi
Cendawan kering - rendam bagi kembang
Air

Caranya :
  1. Didihkan air dalam periuk.
  2. Masukkan pes tomyam, tomato dan serai.
  3. Masukkan udang, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan tiram dan cendawan kering serta bawang merah.
  4. Masukkan sotong dan lala. Biarkan mendidih sebentar. Jangan lama, nanti sotong akan keras.
  5. Masukkan garam, jus lemon dan daun ketumbar.
  6. Siap!





0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...