*pic : myResepi
Bahan-bahan :Bahan dikisar halus
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 jari kunyit hidup
1 hiris halia
2 sudu udang kering
2 sudu ikan bilis
Sedikit belacan
2 sudu jintan kasar ( jintan manis ) - sangar
2 batang serai - dititik
4 helai daun salam
1/2 jari lengkuas - diketuk
200g udang basah
1/2 biji kobis
8 batang kacang panjang
1 batang lobak merah
1 biji sengkuang kecil
1 biji terng panjang
1 keping tauhu kering - direndam
4 biji kentang
4 keping tauhu - dipotong kecil dan goreng
4 keping tempe - dipotong kecil dan goreng
2 ikat su'un - direndam
Lada merah dan hijau - dipotong serong
2 liter santan pekat dan cair - dari tiga biji kelapa
Air
Garam
Minyak untuk menumis
Caranya :
- Tumis bahan kisar dan serai hingga wangi.
- Masukkan udang dan tumis lagi.
- Masukkan santan, daun salam, lengkuas dan masak hingga mendidih.
- Masukkan sayur-sayuran.
- Tambah air.
- Setelah masak, sesuaikan rasa dengan garam.
- Sedap dihidang bersama ketupat, nasi impit, sambal kacang dan serunding :)
Sumber : MyResepi
0 comments:
Post a Comment