Bahan-bahan :
Inti
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
Daun pandanKulit
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
daun pandan - diambil jusnya - ini untuk bau yang wangi
Daun pandan betawi - diambil jusnya - ini untuk warna hijau yang cantik
1 1/2 cawan santan
Sedikit garam
2 sudu minyak sayuran
Caranya :
Inti
- Campurkan semua bahan inti.
- Kacau sebati sehingga 15 minit.
- Setelah kelapa parut sebati dengan gula merah, ketepikan.
Kulit
- Masukkan tepung gandum ke dalam bekas bersama secubit garam.
- Masukkan santai dan jus pandan yang telah ditapis.
- Kacau sebati.
- Masukkan minyak sayuran.
- Kacau sebati.
- Panaskan kuali.
- Leserkan minyak.
- Cuah sesenduk adunan dan layangkan kuali hingga adunan membentuk bulat.
- Setelah masak ( 2 - 3 minit ), angkat, masukkan inti dan gulung.
- Siap :)
biase org call kueh gulong
ReplyDeleteowh.... :)
ReplyDeleteKami panggey dadar gulong :)
ReplyDelete