Bahan-bahan :
600gm beras pulut - rendam, cuci dan toskanSantan dari 1/2 biji kelapa
Inti Serunding :
300 gm kelapa parut
50 gm udang kering
5 tangkai cili merah
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
Air
Garam
Caranya :
1. Mula-mula rendam pulut selama sejam, kemudian kukus hingga 1/2 masak. Gaulkan pulut dengan santan yg telah dicampur dengan garam dan dikukus sehingga pulut masak.
2. Untuk intinya, kisar bawang besar, bawang putih, udang kering, cili merah dan serai.
3. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar tadi sehingga garing.
4. Selepas itu masukkan kelapa parut dan bubuh garam secukup rasa.
5. Sangai sehingga kelapa kering. Angkat dan sejukkan.
6. Hidangkan bersama pulut yang telah dikukus tadi.
Source : sudah lupa. Resepi ini dicari di internet :)
0 comments:
Post a Comment