Followers

Resepi Pulut Inti

Bahan-bahan :
600gm beras pulut - rendam, cuci dan toskan
Santan dari 1/2 biji kelapa

Inti Serunding :
300 gm kelapa parut
50 gm udang kering
5 tangkai cili merah
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
Air
Garam

Caranya :
1. Mula-mula rendam pulut selama sejam, kemudian kukus hingga 1/2 masak. Gaulkan pulut dengan santan yg telah dicampur dengan garam dan dikukus sehingga pulut masak.
2. Untuk intinya, kisar bawang besar, bawang putih, udang kering, cili merah dan serai.
3. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar tadi sehingga garing.
4. Selepas itu masukkan kelapa parut dan bubuh garam secukup rasa.
5. Sangai sehingga kelapa kering. Angkat dan sejukkan.
6. Hidangkan bersama pulut yang telah dikukus tadi.


Source : sudah lupa. Resepi ini dicari di internet :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...