Followers

Resepi Plain Butter Kek





Plain butter cake ni, serious my hubby suka. Sangat sedap dan lembut, not to mention sangat manissss.... 

Bahan-bahan :
250g butter
250g tepung naik sendiri
200g gula kastor ( kurangkan lagi kalau tak suka manis )
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Caranya :
  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang-seli dengan tepung hingga habis.
  3. Masukkan susu segar.
  4. Pukul sebati.
  5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit - ikut oven masing-masing.

3 comments:

  1. kek akan jadi sedap kalau yang membuatnya ikhlas dan penuh kasih sayang. resipi sama takkan menghasilkan rasa yang sama. ikut air tangan tuan buat kek.

    kek pun tidak digalakkan dibuat time kita period. hasilnya mungkin tidak sesedap semasa kita bersih. the same concept applied for buat tapai.

    my husband pun suka kek ni, the one yang mak dia masak. but once dia rasa cake done by me, terus bagai di pam2. mungkin kasih sayang lebih kot ;)

    ReplyDelete
  2. @cikguros : wah.... tips bagus ni. Cuma, kek yang my hubby makan, i x bleh nak makan. coz kalau utk dia, toooo sweet. mine, manis-manis buah sahaja.

    ReplyDelete
  3. haha. orang lelaki memang suka makan manis2. same goes with my husband. tu yang kadang2 kena control tu. dah lah tak bersenam :)

    out of topic: orang lelaki kalau kita perasan, suka makan kicap manis and suka benda2 berasaskan strawberry. eg: ice-cream strawberry, yoghurt strawberry..;)

    tapi if you know how to control his diet, there is no prob for him to adapt with the 'less-sweet' meal. alhamdulillah, it works for my husband and now he is mineral-water's best friend. (konon nak neutralizekan what he has consumed earlier lah tu :p)

    perut pun dah mula jauh ke depan, kenalah jaga makan. hehe.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...