Bahan-bahan :
1 kg ikan tongkol
2 - 3 ekor ikan kering
Sedikit udang
Telur rebus
3 keping asam keping
4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
Sedikit cili padi - dikisar
Sedikit lengkuas - dikisar
Sedikit kunyit - dikisar
Sedikit cili giling
Sedikit kelapa parut - dikisar
Santan
Cili merah
Cili hijau
Garam
Caranya :
- Rebus ikan tongkol bersama asam keping. Rebus dengan api kecil tanpa air. Ketepikan.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dengan api sederhana.
- Masukkan santan dan cili giling.
- Masukkan ikan kering, udang dan ikan tongkol.
- Masukkan telur rebus.
- Masukkan cili hijau dan merah.
- Sesuaikan rasa dengan garam.
- Mendidih je, angkat terus :)
- Siap.
Makan dengan nasi dagang.
mskkan utk kite. haha
ReplyDeleteperghh sedapnyee....tp kan kak, rebus tanpa air tu camna..hukhuk
ReplyDelete@i am S!L4H : Huk2.. ahahah...
ReplyDelete@milo : Rebus ngan asam keping. Api slow je. Nanti air dari ikan akan keluar. Kalo api kuar, ikan tu rentung