Pic : Mr. Google
Bahan-bahannya :
1 pot Beras
segenggam ikan bilis / udang kering
sedikit daging / ayam cincang
daun kunyit
daun kaduk
carrot - potong dadu
bawang putih - hiris nipis
bawang goreng
secubit lada putih
santan
daun bawang & daun sup
garam
sedikit halia - jika suka
Caranya :
- Masukkan beras dan daging ke dalam periuk berisi air dan rebus sehingga nasi kembang.
- Tambah air jika air rebusan menjadi kering.
- Apabila nasi sudah kembang, masukkan udang kering / ikan bilis, daun kaduk, daun kunyit dan carrot. Tunggu hingga carrot empuk ( kejap aje ).
- Masukkan santan, bawang goreng, serbuk lada putih, daun sup dan daun bawang.
- Masak dalam 5 minit. Siap :D
salam,
ReplyDeletetak pernah masak bubur lambuk letak daun kaduk...nk letak berapa bnyk ye?
wahhh... boleh toray nih... thanks share resepi mcm nih... ^^
ReplyDeletehttp://jomkongsistory.blogspot.com/
@hitammanis : ini resepi kampung.... letak sesedap rasa. saya ada pokok, letak banyak sebab saya suka. kalo x letak pun xpe.
ReplyDelete@~C~K~K~ : tq sbb singgah n komen :D
ReplyDeletesedapnyer..hehe...nak try buat ni :p
ReplyDeleteapa daun kaduk tu,mcm ne bentuk nya??
ReplyDeletewuiiih....sedapnya, thank's resepnya.
ReplyDeletelapar2 . .
ReplyDelete@mayaHS : try search kt google. bntk dia mcm daun sireh sket...
ReplyDelete@Eka Srigunari : tq :D
ReplyDelete@nelly : makan2..
ReplyDeletebubur lambuk is always my feveret. nak try buat lah.
ReplyDeletenyum2 bestnyer...boleh try resepi ni coz mmg suka mkn bubur lambuk especially time bulan puasa...nice resepi...thanx
ReplyDeleteMAKAN-MAKAN DI MUO
@OdahOne : betul3
ReplyDelete