Bahan-bahan:
500 gm spageti
800 gm dada ayam - dicincang halus
400 gm bawang besar - dicincang halus
250 gm daun saderi - dicincang halus
80 ml minyak zaitun
400 gm pes tomato
50 gm tepung gandum
10 gm herba kering oregano
10 gm herba kering thyme
5 gm herba kering sage
10 gm herba kering rosemary
3 keping daun bay
600 ml air rebusan ayam
400 ml sos perang ayam
50 gm serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
800 gm dada ayam - dicincang halus
400 gm bawang besar - dicincang halus
250 gm daun saderi - dicincang halus
80 ml minyak zaitun
400 gm pes tomato
50 gm tepung gandum
10 gm herba kering oregano
10 gm herba kering thyme
5 gm herba kering sage
10 gm herba kering rosemary
3 keping daun bay
600 ml air rebusan ayam
400 ml sos perang ayam
50 gm serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Rebus spageti di dalam periuk. Masukkan sedikit mentega atau minyak untuk mengelakkan spageti meletkat. Bila spageti lembut, tuskan dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali dan masukkan isi ayam yang dicincang halus dan kacau hingga masak.
3. Di dalam periuk yang lain, panaskan minyak dan tumis bawang dan daun saderi sehingga naik bau. Masukkan daun bay dan herba-herba kering kemudian kacau hingga rata.
4. Masukkan tepung dan kacau lagi hingga sebati kemudian tuangkan air rebusan ayam, sos ayam perang, garam, serbuk lada sulah dan isi ayam yang sudah dimasak. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih di atas api yang sederhana.
*Note : X try lagi pun. Tapi, kalo try nnti mmg modify sket la.
Source : SajiOnline
0 comments:
Post a Comment