Followers

Resepi Kek Lapis Cheese Pesona


Weeee... berbuka ngan cheese cake la pulak. Kali ini tidak rushing macam menu yang ini. Dibuat awal pagi untuk berbuka. Renyah? Senang sangat. Cuma memerlukan sedikit kerajinan - standard la kan?

Sumber dari akak ni. Copy & paste aje kat bawah ni. Amatur macam saya oleh la buat, cuma, skill masih tiada, so tak comel la macam akak tu. 

Bahan-bahan :

Bahan A

2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) - saya guna separuh aje (300gm)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus - pakai 1/4 cawan. Tak manis sangat. Sesuai!!!

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Panaskan susu segar, padamkan api.
  5. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat.. Dan terus susun dalam loyang
  6. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
  7. Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
  8. kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis
  10. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  11. Kemudian,kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
  12. Tekan2 sikit permukaan tu
  13. Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
  14. Lapisan atas sekali adalah biskut oreo yang telah dikisar.
Nampak macam ada 14 steps, tapi sebenarnya steps berulang-ulang. So, apalagi? Cubalah :)

Baru siap di lapis.

Dah sejuk dan keras :)


Siap di dalam tuperware! Hihihi... test tupperware baru - macam ni pun ada?


2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...