Weeee... berbuka ngan cheese cake la pulak. Kali ini tidak rushing macam menu yang ini. Dibuat awal pagi untuk berbuka. Renyah? Senang sangat. Cuma memerlukan sedikit kerajinan - standard la kan?
Sumber dari akak ni. Copy & paste aje kat bawah ni. Amatur macam saya oleh la buat, cuma, skill masih tiada, so tak comel la macam akak tu.
Bahan-bahan :
Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) - saya guna separuh aje (300gm)
500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus - pakai 1/4 cawan. Tak manis sangat. Sesuai!!!
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
- Panaskan susu segar, padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat.. Dan terus susun dalam loyang
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
- Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
- kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis
- Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
- Tekan2 sikit permukaan tu
- Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
- Lapisan atas sekali adalah biskut oreo yang telah dikisar.
Nampak macam ada 14 steps, tapi sebenarnya steps berulang-ulang. So, apalagi? Cubalah :)
Baru siap di lapis.
Dah sejuk dan keras :)
Siap di dalam tuperware! Hihihi... test tupperware baru - macam ni pun ada?
yum yum :)
ReplyDeletenk try? kalo suka cheese, ok lah. kalo x, mungkin x suka :)
ReplyDelete