BAHAN-BAHAN:
1 ekor itik serati (potong kecil)
1/2 kg santan
2 sudu besar ketumbar (sangai dan kisar)
8 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3 cm lengkuas (kisar)
100 gm kerisik (kisar)
7 tangkai cili kering (kisar)
2 keping asam gelugur
2 cm kunyit hidup (kisar)
2 tangkai cili hijau
Sedikit gula melaka dan garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Gaulkan bahan kisar pada daging itik yang dipotong.
2. Masukkan dalam kuali dan biarkan ia di atas api yang sederhana sehingga daging itik kecut.
3. Kemudian tuangkan santan dan masukkan asam keping, garam dan gula melaka.
4. Biarkan santan mendidih dan daging itik tadi empuk.
5. Sebelum diangkat, masukkan cili hijau sebagai hiasan dan siap untuk dihidangkan.
Sumber : SajiOnline
0 comments:
Post a Comment