Sesekali beralih kepada tomyam seafood pun sedap. Asyik-asyik ayam sahaja. Walaupun sedap tomyam ayam, sesekali pekena tomyam seafood terasa macam puas.
Bahan-bahan :
10 ekor udang - buang kulit dam kepala
3 ekor sotong - potong membulat
Segenggam lala
2 batang serai - dititik
Sedikit lengkuas
Cendawan tiram putih - ikut suka
1 labu bawang besar - potong membulat
5 biji cili padi - ketuk
2 biji tomato - belah 4
3 - 4 helai daun limau purut
Sedikit daun Ketumbar
Sedikit jus lemon / limau nipis
1 paket pes tomyam - adabi
Cendawan kering - rendam bagi kembang
Air
Caranya :
- Didihkan air dalam periuk.
- Masukkan pes tomyam, tomato dan serai.
- Masukkan udang, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan tiram dan cendawan kering serta bawang merah.
- Masukkan sotong dan lala. Biarkan mendidih sebentar. Jangan lama, nanti sotong akan keras.
- Masukkan garam, jus lemon dan daun ketumbar.
- Siap!
0 comments:
Post a Comment