777

Resepi Spegatthi Bolognese


Menu berbuka puasa! Spegatthi Bolognese. Cara yang ni, simple mimple sahaja. Dulu, resepinya, letak susu segar. Memang sedap! Tapi, kan tak elok makan daging dengan susu. Hihihih.



Bahan-bahannya :
Spegatthi - rebus dengan sedikit garam dan olive oil
300gm daging cincang
1 tin cendawan butang - hiris halus
3 biji tomato - potong dadu
3/4 biji bawang holland - potong dadu
5 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 bawang carrot - potong dadu
8 sudu besar sos tomato - saya pakai sos ready made
serbuk oregano kering
daun parsley
Garam
Sedikit air

Cara-cara :
  1. Tumis bawang besar dan bawang putih. - gunaolive oil.
  2. Masukkan tomato. Biar hancur.
  3. Masukkan daging cincang. Tunggu daging masak.
  4. Masukkan air.
  5. Masukkan carrot.
  6. Masukkan sos tomato, cendawan butang, oregano.
  7. Perasakan dengan garam.
  8. Masukkan sedikit air - saya suka yang berkuah sedikit.
  9. Masukkan daun parsley. Siap!
  10. Hiaskan dengan parutan cheese!

6 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...