Menu berbuka puasa! Spegatthi Bolognese. Cara yang ni, simple mimple sahaja. Dulu, resepinya, letak susu segar. Memang sedap! Tapi, kan tak elok makan daging dengan susu. Hihihih.
Bahan-bahannya :
Spegatthi - rebus dengan sedikit garam dan olive oil
300gm daging cincang
1 tin cendawan butang - hiris halus
3 biji tomato - potong dadu
3/4 biji bawang holland - potong dadu
5 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 bawang carrot - potong dadu
8 sudu besar sos tomato - saya pakai sos ready made
serbuk oregano kering
daun parsley
Garam
Sedikit air
Cara-cara :
- Tumis bawang besar dan bawang putih. - gunaolive oil.
- Masukkan tomato. Biar hancur.
- Masukkan daging cincang. Tunggu daging masak.
- Masukkan air.
- Masukkan carrot.
- Masukkan sos tomato, cendawan butang, oregano.
- Perasakan dengan garam.
- Masukkan sedikit air - saya suka yang berkuah sedikit.
- Masukkan daun parsley. Siap!
- Hiaskan dengan parutan cheese!
sesuai laa buat buka puasa bagi org yg single. buat kan bole? :-p
ReplyDeletehahahha.... u buat lg sedap :)
Deleteglup!
ReplyDeletetgk resepi time posa ye? cer tgk lepas berbuka :)
Deletewahhhhh
ReplyDeleteu nk ke anti?
Delete