Creamy butter prawn ni, menu wajib kalau macam kat chinese food restaurant. Rupa-rupanya, takde la susah mana. Bahan-bahannya pun simple sahaja. Cuma rajin atau malas aje la.... So, menu ni, masuk dalam wish list. Erkkk... hujung-hujung bulan kot.... saya sebenarnya allergic seafood, tapi, makan aje.... tahankan lah kegatalan tu. Sementelah asyik makan ketam sekarang ni, tunggu kegatalan ini reda, baru ditambah kegatalan baru. Uhuuuu...
Resepi dan gambarnya yang sangat marvelous ni, dari sue-hasue. Jangan marah ye..... nampak sedap.
Bahan-bahan :
300 gram udang
5-7 helai daun kari
2-3 biji cili padi
100ml susu cair
50gram butter
Garam dan gula secukup rasa
Caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali (pastikan minyak cukup panas)
2. Masukkan udang dan goreng sehingga kemerahan. angkat dan toskan
3. Cairkan mentega dalam kuali lain
4. Bila dah berbuih, masukkan susu cair. Kacau sebati sehingga agak pekat.
5. Kemudian masukkan garam, gula, cili padi, daun kari dan udang. Gaul rata dan tutup api.
6. Kalo suka, boleh taburkan cheese...