777

Resepi Salad


Bahan - bahan :
Daging ayam - diperap dengan sedikit olive oil 
jus lemon
sedikit lada hitam / lada sulah
pelbagai jenis salad
capsicum
tomato

Cara :
1. Ayam dipanggang. Ketepikan.
2. Potong salad, capsicum, tomato.
3. Satukan dalam bekas. Masukkan jus lemon, lada hitam dan sedikit olive oil.
4. Masukkan ayam panggang yang telah dipotong-potong.
5. Sejukkan di dalam peti dan sedia untuk dimakan.

Resepi Chickadee Orange Smoothie

Bahan - bahan :
2 oranges - kupas dan potong
1 mango - kupas dan potong
2 bananas - kupas dan potong
1/4 cawan gula perang
Juice of 1/4 of a lemon
Cara :
Blend buah-buahan sampai hancur. Panaskan gula hingga sedikit hangus. Masukkan ke dalam blender. Masukkan lemon juice dan sedia diminum. Senang dan sihat.
p/s : nasihat Kementerian Kesihatan : 1 sudu gula dah cukup

Resepi Ketupat Sotong

Bahan-bahan :
1 kg sotong ( sedap yang bertelur )
250 gm pulut
250 gm santan pekat
250 gm gula merah
garam secukup rasa
2 helai daun pandan
1/2 cawan air


Cara :
1. Bersihkan sotong. Masukkan pulut. Satukan kepala dengan badan dengan menggunakan lidi.
2. Masak gula merah dengan air dan tapiskan.
3. Masukkan gula merah yang telah ditapis ke dalam santan pekat.
4. Masukkan sedikit garam dan daun pandan.
5. Masukkan sotong ke dalam bahan-bahan tadi. Masak sotong sehingga ia kembung.

Resepi Puff Ayam



Bahan Pastri :
2 cawan tepung gandum
80 gm mentega/marjerin
Susu segar

Bahan Isian :
1/2 labu bawang besar (cincang)
Daun sup/bawang
200 gm daging ayam kisar
Sedikit mentega
Gula dan garam
Keju parmesan (serbuk)

Cara Menyediakan :
1. Mula-mula kita satukan mentega dan tepung. Ramas hingga berderai.
2. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sehingga doh boleh diuli. Uli hingga sebati.
3. Tumiskan bawang dengan mentega hingga layu.
4. Masukkan daging ayam kisar, daun bawang/sup. Tumis hingga masak.
5. Masukkan garam, gula dan keju parmesan (jika suka). Gaul sebati.
6. Bahagikan doh kepada dua bahagian.
7. Gelek lebar. Masukkan inti di tengahnya.
8. Gelek lagi sebahagian dan letak di atasnya.
9. Potong bahagian tepi bulat dan kemas.
10. Tekankan dengan garfu bahagian hujung doh.
11. Sapukan bahagian atas dengan telur hingga rata.
12. Bakar selama 30 minit pada suhu 180oC.
13. Sewaktu membakar, puf ini boleh dilapik dengan daun pisang kalau kita guna jaring pembakar.
14. Kalau kita pakai dulang pembakar boleh letakkan terus saja di atasnya.

Resepi Original Brownies


Bahan - Bahan :

100 gm coklat
130 gm mentega
250 gm gula
4 biji telur
130 gm tepung
5 gm serbuk penaik
50 gm badam/walnut

Cara Menyediakan :

1. Masak coklat dengan mentega menggunakan kaedah dauble-boiler. Sejukkan.
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang
3. Masukkan coklat yang telah dimasak tadi ke dalam adunan.
4. Masukkan tepung dan serbuk penaik
5. Masukkan badam atau walnut
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180'C selama 40 minit

Resepi Kek Coklat Kukus

Bahan - bahan :
1 cawan serbuk coklat 
1 cawan gula pasir
1 cawan marjerin cair
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur (pukul)

Cara Menyediakan :
1. Campur serbuk coklat, gula pasir, susu dan marjerin.
2. Panaskan di atas api, sampai gula larut (jangan hangus!)
3. Angkat dan sejukkan.
4. Sementara itu campur tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat, dan  ayak.
5. Tuang susu manis ke dalam adunan yang disejukkan tadi, gaul rata.
6. Masukkan pula telur dan gaul rata lagi.
7. Masukkan seluruh campuran ke dalam tepung, aduk perlahan hingga sebati.
8. Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama sejam.

Adunan akan naik dua kali ganda. Oleh itu gunakan loyang yang tinggi dan besar.

Source : Saji Online

Resepi Kek Kukus Sarang Semut


Bahan-bahan :

7 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
2 cawan air
1 tin (390g) susu manis
3 sudu makan mentega
1 sudu makan soda bicarbonate
1 sudu teh esen ros


Cara penyediaan :

Hanguskan gula. Kemudian masukkan air diikuti mentega. Masak hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan.

Pukul telur sehingga kembang. Masukkan susu dan teruskan pukulan hingga rata. Masukkan tepung dan soda bicarbonate. Kemudian masukkan gula hangus dan pukul hingga rata. Akhir sekali masukkan esen ros dan kacau rata.

Tuang adunan ke dalam loyang kek. Tutup loyang rapat-rapat dengan aluminium foil untuk mengelakkan wap air kukusan masuk ke dalam adunan.

Kukus selama 1 1/2 jam.

Resepi Kek Kukus Coklat

 
Bahan-bahan :
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan susu segar perisa coklat
  • 1 cawan minyak
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur

Cara-cara

  1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
  2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
  3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
  4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
  6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
  7. Angkat dan sejukkan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...