777

Resepi Salad


Bahan - bahan :
Daging ayam - diperap dengan sedikit olive oil 
jus lemon
sedikit lada hitam / lada sulah
pelbagai jenis salad
capsicum
tomato

Cara :
1. Ayam dipanggang. Ketepikan.
2. Potong salad, capsicum, tomato.
3. Satukan dalam bekas. Masukkan jus lemon, lada hitam dan sedikit olive oil.
4. Masukkan ayam panggang yang telah dipotong-potong.
5. Sejukkan di dalam peti dan sedia untuk dimakan.

Resepi Chickadee Orange Smoothie

Bahan - bahan :
2 oranges - kupas dan potong
1 mango - kupas dan potong
2 bananas - kupas dan potong
1/4 cawan gula perang
Juice of 1/4 of a lemon
Cara :
Blend buah-buahan sampai hancur. Panaskan gula hingga sedikit hangus. Masukkan ke dalam blender. Masukkan lemon juice dan sedia diminum. Senang dan sihat.
p/s : nasihat Kementerian Kesihatan : 1 sudu gula dah cukup

Resepi Ketupat Sotong

Bahan-bahan :
1 kg sotong ( sedap yang bertelur )
250 gm pulut
250 gm santan pekat
250 gm gula merah
garam secukup rasa
2 helai daun pandan
1/2 cawan air


Cara :
1. Bersihkan sotong. Masukkan pulut. Satukan kepala dengan badan dengan menggunakan lidi.
2. Masak gula merah dengan air dan tapiskan.
3. Masukkan gula merah yang telah ditapis ke dalam santan pekat.
4. Masukkan sedikit garam dan daun pandan.
5. Masukkan sotong ke dalam bahan-bahan tadi. Masak sotong sehingga ia kembung.

Resepi Puff Ayam



Bahan Pastri :
2 cawan tepung gandum
80 gm mentega/marjerin
Susu segar

Bahan Isian :
1/2 labu bawang besar (cincang)
Daun sup/bawang
200 gm daging ayam kisar
Sedikit mentega
Gula dan garam
Keju parmesan (serbuk)

Cara Menyediakan :
1. Mula-mula kita satukan mentega dan tepung. Ramas hingga berderai.
2. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sehingga doh boleh diuli. Uli hingga sebati.
3. Tumiskan bawang dengan mentega hingga layu.
4. Masukkan daging ayam kisar, daun bawang/sup. Tumis hingga masak.
5. Masukkan garam, gula dan keju parmesan (jika suka). Gaul sebati.
6. Bahagikan doh kepada dua bahagian.
7. Gelek lebar. Masukkan inti di tengahnya.
8. Gelek lagi sebahagian dan letak di atasnya.
9. Potong bahagian tepi bulat dan kemas.
10. Tekankan dengan garfu bahagian hujung doh.
11. Sapukan bahagian atas dengan telur hingga rata.
12. Bakar selama 30 minit pada suhu 180oC.
13. Sewaktu membakar, puf ini boleh dilapik dengan daun pisang kalau kita guna jaring pembakar.
14. Kalau kita pakai dulang pembakar boleh letakkan terus saja di atasnya.

Resepi Original Brownies


Bahan - Bahan :

100 gm coklat
130 gm mentega
250 gm gula
4 biji telur
130 gm tepung
5 gm serbuk penaik
50 gm badam/walnut

Cara Menyediakan :

1. Masak coklat dengan mentega menggunakan kaedah dauble-boiler. Sejukkan.
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang
3. Masukkan coklat yang telah dimasak tadi ke dalam adunan.
4. Masukkan tepung dan serbuk penaik
5. Masukkan badam atau walnut
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180'C selama 40 minit

Resepi Kek Coklat Kukus

Bahan - bahan :
1 cawan serbuk coklat 
1 cawan gula pasir
1 cawan marjerin cair
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur (pukul)

Cara Menyediakan :
1. Campur serbuk coklat, gula pasir, susu dan marjerin.
2. Panaskan di atas api, sampai gula larut (jangan hangus!)
3. Angkat dan sejukkan.
4. Sementara itu campur tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat, dan  ayak.
5. Tuang susu manis ke dalam adunan yang disejukkan tadi, gaul rata.
6. Masukkan pula telur dan gaul rata lagi.
7. Masukkan seluruh campuran ke dalam tepung, aduk perlahan hingga sebati.
8. Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama sejam.

Adunan akan naik dua kali ganda. Oleh itu gunakan loyang yang tinggi dan besar.

Source : Saji Online

Resepi Kek Kukus Sarang Semut


Bahan-bahan :

7 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
2 cawan air
1 tin (390g) susu manis
3 sudu makan mentega
1 sudu makan soda bicarbonate
1 sudu teh esen ros


Cara penyediaan :

Hanguskan gula. Kemudian masukkan air diikuti mentega. Masak hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan.

Pukul telur sehingga kembang. Masukkan susu dan teruskan pukulan hingga rata. Masukkan tepung dan soda bicarbonate. Kemudian masukkan gula hangus dan pukul hingga rata. Akhir sekali masukkan esen ros dan kacau rata.

Tuang adunan ke dalam loyang kek. Tutup loyang rapat-rapat dengan aluminium foil untuk mengelakkan wap air kukusan masuk ke dalam adunan.

Kukus selama 1 1/2 jam.

Resepi Kek Kukus Coklat

 
Bahan-bahan :
  • 1 cawan gula perang
  • 1 cawan susu segar perisa coklat
  • 1 cawan minyak
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur

Cara-cara

  1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
  2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
  3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
  4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
  6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
  7. Angkat dan sejukkan.

Resepi Rol Blueberry



BAHAN-BAHAN :
10 biji kuning telur
2 biji putih telur
1 sudu besar emulsifier
100 gm gula pasir
75 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung 
1/4 sudu kecil serbuk penaik
100 gm marjerin (cair)
1/2 sudu kecil pes coklat

CARA MENYEDIAKAN :
1. Pukul telur bersama gula pasir dan emulsifier gebu dan putih.
2. Masukkan campuran tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik yang telah diayak.
3. Kemudian tuang marjerin cair, dan kacau rata.
4. Ketepikan lebih kurang tiga sudu besar adunan dan campurkan dengan pes coklat. Masukkan dalam piping beg.
5. Tuang adunan selebihnya  ke dalam loyang ukuran 32 x 32 x 3 cm yang telah disapukan mentega dan dialasi kertas  surih.
6. Ambil adunan coklat, pancitkan di atas adunan tadi.
7. Bakar pada suhu  190o Celsius selama 15 minit.
8. Jika bahagian atas kek belum masak, gunakan api atas saja.
9. Setelah kek sejuk, sapukan jem blueberi dan gulung. Balut dengan plastik dan sejukkan sebelum dipotong.

Source : SajiOnline

Resepi Kek Coklat Kukus Basah



Bahan-bahan:
250 gm mentega tanpa garam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
1 cawan gula perang
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
4 biji telur gred B
1 cawan susu segar suam - dipanaskan jangan sampai mendidih

Topping:
500 gm coklat masakan
400 gm krim putar
Parutan coklat masakan

Cara Menyediakan:
1. Ayak tepung dengan serbuk koko. Ketepikan.
2. Pukul mentega dengan kedua-dua gula hingga gebu.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang.
4. Masukkan esen vanila. Pukul lagi.
5. Tuangkan susu suam sedikit demi sedikit di bibir mangkuk. Tuang perlahan-lahan dan pukul lagi hingga sebati.
6. Masukkan tepung dan serbuk koko dan pukul lagi hingga gebu.
7. Tuangkan ke dalam bekas pembakar, tutup dengan aluminium foil. Ikat sekeliling bekas dengan tali.
8. Kukus selama 1 1/2 jam dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
9. Setelah masak, sejukkan. Kemudian potong kek menjadi lapisan dan tuangkan topping di atas lapisan bawah dan letakkan lapisan atas. Akhir sekali, tuang topping pada keseluruhan kek dan taburkan parutan coklat di atasnya.

Source : SajiOnline

Resepi Brownies Coklat


BAHAN A:
250 ml mentega
400 gm gula kastor

BAHAN B:
5 biji telur gred B

BAHAN C:
100 gm serbuk koko
400 gm tepung kek
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik

BAHAN D:
400 ml susu segar
100 ml krim putar UHT

CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Masukkan bahan B sebiji demi sebiji, kemudian putar lagi.
3. Satukan bahan C. Kemudian satukan pula bahan D.
4. Masukkan bahan C dan bahan D berselang-seli. Putar sehingga sebati (sekejap sahaja).
5. Sapukan bekas alumunium dengan mentega dan lapikkan dengan kertas minyak.
6. Bakar selama sejam setengah atau sehingga masak pada suhu 180oC.

*Note : Selalu order brownies ngan member, x pernah buat sendiri. Kene cuba ni, coz ayak liuq doh meleleh dah ni
*Source : SajiOnline

Resepi Spegati Bolognaise Bersos Ayam



Bahan-bahan:
500 gm spageti
800 gm dada ayam - dicincang halus
400 gm bawang besar - dicincang halus
250 gm daun saderi - dicincang halus
80 ml minyak zaitun
400 gm pes tomato
50 gm tepung gandum
10 gm herba kering oregano
10 gm herba kering thyme
5 gm herba kering sage
10 gm herba kering rosemary
3 keping daun bay
600 ml air rebusan ayam
400 ml sos perang ayam
50 gm serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan:
1. Rebus spageti di dalam periuk. Masukkan sedikit mentega atau minyak untuk mengelakkan spageti meletkat. Bila spageti lembut, tuskan dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali dan masukkan isi ayam yang dicincang halus dan kacau hingga masak.
3. Di dalam periuk yang lain, panaskan minyak dan tumis bawang dan daun saderi sehingga naik bau. Masukkan daun bay dan herba-herba kering kemudian kacau hingga rata.
4. Masukkan tepung dan kacau lagi hingga sebati kemudian tuangkan air rebusan ayam, sos ayam perang, garam, serbuk lada sulah dan isi ayam yang sudah dimasak. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih di atas api yang sederhana.

*Note : X try lagi pun. Tapi, kalo try nnti mmg modify sket la. 
Source : SajiOnline

Resepi Kuah Sate


Bahan-bahannya :
2 cawan kacang tanah
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (boleh dikurangkan jika tidak suka terlalu pedas)
Air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
2 batang serai (diketuk)
sedikit gula merah 

Caranya :
1. Bawang merah, bawang putih, cili kering digoreng berasingan.
2. Kacang disangai, dibuang kulit dan di tumbuk kasar.
3. Kisar bahan yang digoreng tadi dgn sedikit air.
4. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
5. Masukkan air asam jawa, gula merah dan garam.
6. Setelah mendidih, bolehlah dimasukkan kacang tanah dan serai tadi.
7. Masak sehingga kuah tadi pekat sedikit.

Resepi Sate Ayam Dan Daging


 Source : Mr Google
resepi my MIL
*kalo sempat dan ingat, nnti amik pic sendiri. Daging sate sedang di perap

Bahan-bahannya :
40 gm daging ayam
40 gm daging lembu
5 gm lengkuas - dikisar
10 gm halia - dikisar
20 gm serai - dikisar
5 gm jintan manis - dikisar
5 gm jintan putih
20 gm gula
10 gm bawang merah
10 gm kunyit hidup - dikisar
5 gm garam - dikisar

Caranya :
Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama satu malam. Cucukkan daging yang telah diperap dengan menggunakan lidi sate. Bakar di atas dapur sate hingga masak. 

Resepi Nasi Beriani Berempah Mudah


 Source : Mr Google

Bahan-bahan :
2 camca besar minyak sapi
1 camca teh jintan manis
1 biji bawang besar, dihiris
225 gm beras Basmathi, dibasuh dan sejat
1 camca besar rempah kari daging
350 ml air panas
4 cm kulit kayu manis
50 gm kismis
8 biji pelaga, diketuk
½ camca teh serbuk kunyit
50 gm kepingan badam

Cara :
Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumis jintan manis dan bawang besar hingga perang. Masukkan beras dan rempah. Kacau sebati. Masukkan air kulit kayu manis, kismis, pelaga dan serbuk kunyit. Masak di atas api sederhana hingga air beras kering. Tutup periuk dan perlahankan api. Biarka hingga nasi betul-betul masak. Apabila nasi masak hidangkan di dalam pinggan dan tabur kepingan badam.

*Note : X tau sedap ke tidak. Rasanya, kalo letak daging dalam nasi tu baru sedap kot. Makan ngan acar dan papadam. Slurppp..
Source : Mesra.net

Resepi Spegati Aglio Olio Cendawan

Bahan-bahan :

200 gm spageti
6-8 ulas bawang putih - ketuk dan cincang
Beberapa keping cendawan kering - direndam hingga lembut
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil herba - parsli
1/2 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
2 biji cili kering - dibuang biji dan dipotong-potong (jika suka)
Garam secukup rasa

Caranya :

1. Didihkan air dan masukkan spageti. Apabila spageti masak (biasanya 8 hingga 10 minit, atau ikut spesifikasi di paket), tapis dan lalukan air ke atasnya agar spageti tidak terus memasak. Spageti seharus dimasak al dente kata orang Itali, maksudnya, tidak terlalu masak dan tidak pula mentah. Ketepikan.
2. Atas api sederhana, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga layu (jangan sampai garing). Masukkan cendawan (udang atau hirisan ayam), dan bahan-bahan lain. Kacau rata.
3. Akhir sekali, masukkan spageti dan gaul sebati.

*Note : Resepi ini mudah dan ringkas. Kalo time2 malas nak masak, tapi xnak beli, inilah resepi dia. Dah cuba dah. Memang sedap, senang dan cepat. Xyah pesan bubur McD.
Source : Sajionline

Resepi Botok-botok

 Bahan-bahannya :

3-4 keping ikan (apa2 ikan, tapi kalo nk sedap, ikan tenggiri)
1 senduk nasi rempah kari ikan
2 sudu besar kerisek
Asam jawa 
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 ½ inci halia
½ inci lengkuas
Serai
Pucuk kayu – pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, pucuk daun bunga teh, pucuk kaduk, pucuk buas-buas, pucuk semangkuk dan lain-lain Daun pisang untuk membungkus

Cara  :
1. Ikan dibersihkan dan tos
2. Rempah, kerisek dan bahan kisar, digaul sebati bersama asam jawa. Letak gula dan garam secukup rasa.
3. Layur daun pisang. Susunkan daun-daun ulam, letak rempah yg digaul tadi dan letak sepotong ikan, letak rempah kari lagi, dan letak lagi daun-daun ulam. Bungkus kemas.
4. Buat hingga habis ikan dan daun. Kukus botok-botok selama 30 minit, keluarkan dan hidang dengan nasi. Sedap dimakan panas-panas. 
*Note : Resepi ni, selalu makan dulu. Setiap kali dia balik kg. Mak dia yang buat. Memang superb :)

Resepi Apam Kukus

Bahan - bahan :
10 ketul tapai ubi kayu [sederhana besar]
1 kampit tepung beras
2 cawan gula
6 gelas air
3 sudu teh yis
Sedikit garam
Kelapa parut [putih] secukupnya 

Caranya :
1. Ibu roti dibancuh dengan sedikita air suam dan perapkan hingga naik.
2. Tapai dilecek dengan gula sehingga hancur.
3. Campur tepung dengan air, tapai, ibu roti. Gaul hingga sebati.
4. Perap selama 3 jam atau sehingga naik. Kemudian masukkan kedalam acuan kecil berbentuk bulat dan bersegi dan dikukus sehingga masak.
5. Hidangkan apam bersama kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam.
*Note : Sedap nih...
Source : citarasaramai 

Resepi Kuih Keladi Udang Kering

Bahan A:
(Dibancuh rata)
100 gm tepung beras
420 gm ml air

Bahan B:
450 gm keladi - potong dadu
5 ulas bawang merah - hiris
1 cawan udang kering - dicincang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada sulah
1/2 kecil serbuk rempah lima
3-4 sudu besar minyak masak
300 ml air untuk merebus keladi

Bahan hiasan:
Bawang goreng, daun bawang, udang kering dan cili merah

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang hiris hingga kuning, alihkan ke pinggan untuk dijadikan bahan tabur. Tumiskan udang kering hingga masak, angkat.
2. Gunakan minyak yang masih tinggal untuk menggoreng keladi, masukkan juga lada sulah, garam dan rempah lima. Balikkan sebentar dan tuangkan air. Biarkan sehingga semua air meresap.
3. Sediakan kukusan, satukan campuran keladi dengan bahan A, masukkan juga separuh daripada udang kering goreng (separuh lagi jadikan bahan hiasan) gaul rata tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 40 minit.
4. Setelah kuih keladi masak, keluarkan dari kukusan dan sejukkan. Bolehlah ditaburkan hirisan daun bawang, cili merah,bawang goreng dan udang kering goreng.
5. Hidangkan bersama sambal dan sos manis.

*Note : Lom cuba lagi...
Source : Sajionline.com

Resepi Kerapu Masak Cuka

Bahan-bahan :
600 gm ikan kerapu
2 sudu besar cuka
2 sudu kecil minyak
20 gm cendawan kering - direndam dan dihiris halus
3 batang sawi
5 cm halia - dihiris nipis
1 sudu kecil tepung jagung
Garam secukup rasa

Cara :
1. Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar isinya.
2. Tumis hirisan halia sebentar saja, kemudian masukkan cendawan, cuka garam, 1 1/2 cawan air dan masak sambil dikacau hingga rata.
3. Masukkan ikan dan biarkan masak.
4. Bancuh tepung jagung dengan 1/2 cawan air kemudian tuang ke dalam kuah ikan. Balik-balikkan dan kacau hingga rata.
5. Masukkan sawi dan angkat setelah sawi layu sedikit. Hidangkan panas-panas.

*Note : Cuka tu, boleh diganti dengan lemon. Sedap tau....
 Source : sajionline.com

Resepi Tiramisu Coklat

Bahan-Bahan :
275 gm gula kastor
5 biji kuning telur
100 ml susu segar
40 gm serbuk gelatin
500 gm keju mascarpone
185 gm krim putar
2 keping kek span coklat

Cara-caranya :
1. Sediakan bekas dengan kaedah double boiler dan masukkan gula serta kuning telur. Pukul sehingga gula cair dan kuning telur berbuih. Setelah itu angkat dan ketepikan.
2. Krim putar hendaklah dipukul sehingga separuh kembang. Ketepikan.
3. Cairkan gelatin dengan suku cawan air panas. Ketepikan.
4. Kemudian tuangkan susu ke dalam adunan nombor satu, kacau sebati. Kemudian masukkan keju mascarpone, dan kacau lagi.
5. Masukkan pula krim putar dan kaup balikkan. Akhir sekali masukkan gelatin dan gaul sehingga sebati.
6. Dalam loyang jenis gegelang (ring), alaskan bahagian bawah dengan aluminium dan kemaskan bahagian tepi loyang.
7. Kemudian lapiskan dengan kek span. Tuangkan sebahagian adunan tiramisu.
8. Lapiskan satu lagi kek span dan tuangkan tiramisu selebihnya.
9. Masukkan dalam peti sejuk selama 5 jam sebelum loyang ring dibuka dan taburkan serbuk koko di atasnya.

*Note : Nampak sedap kan? X pernah cuba ni... Kene kumpul banyak resepi tiramisu ni. Cari yang paling senang buat tapi sedap :P
Source : Sajionline

Tips Ulam/Buah Kekal Rangup

Rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat.

Note : Kalo buah epal pun boleh.

Resepi Sagu Gula Melaka




Ini menu untuk berbuka esok, insya Allah. Permintaan abang yang tersayang.

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
1 cawan sagu
sedikit air
sedikit garam

1 ketul nise/gula merah
daun pandai
cwan air

Cara :
 
rebus sagu di atas api yang kecil bersama air sehingga kembang. Mulakan dengan sukatan air yang sedikit. Tanbah air sekiranya tidak mencukupu. Tambahkan sedikit garam.

Sesudah kembang, masukkan ke dalam acuan kecil. Sejukkan.

Masak nise/gula merah bersama secawan air dan daun pandan.

Tuangkan nise dan susu cair ke atas sagu. Sedap dimakan ketika sejuk.

Resepi Agar-agar Bersantan


Bahan-bahan :
Sedikit agar-agar
Santan
Gula Merah / nise
2 biji telur

Caranya :
Didihkan agar-agar dalam air. Ikut suka nak banyak mana. Masukkan gula merah. Kacau sampai hancur. Bahagikan kepada dua bahagian ( atas dan bawah ).
Letak satu bahagian ( bawah ) dalam loyang.

Satu bahagian lagi, masih di atas api yang sederhana. Masukkan santan dan telur. Tunggu sebati/serasi. 

Sejukkan sedikit bahagian bawah. Bila dah sejuk sikit, letakkan bahagian bersantan di atasnya. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk.

Nota : Lain kali kene letak lebih sikit gula merah. Agar-agar ni, kurang manis. Sesuai utk mereka yang berdiet.
Source : Cuba-cuba sendiri.

Tips Bersihkan Perut Lembu



Perut lembu memang sedap dimakan. Nanti kene keluarkan pelbagai resepi perut lembu ni. Macam-macam resepi yang memang marvelous ada. Kebanyakkannya emak masak. Hehehe... 

Caranya, masukkan perut lembu dalam bekas. Tuangkan air sejuk. Kemudian masukkan air kapur. Kacau dan biar seketika. Lepas tu, cuci seperti biasa.

Source : emak bagitau...

Tips Memilih Ikan Segar



Bagi memastikan ikan yang dibeli segar, tengok insang dan matanya. Insang ikan mesti masih merah dan mata dia jernih. Pastu, try tekan daging dia. Ikan segar, kesan tekan tu, x tertinggal. Daging dia bounce balik.

Note : Berhati2 ye... kalo ikan nampak segar, tetapi mata dia putih aje, JANGAN BELI. Ikan tu dah diawet dengan ubat mayat.

Source : emak la......

Resepi Gulai Udang


 
 
Bahan-bahan :
1 kg udang
500 ml santan
15 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
1 sudu besar cili giling
1 keping asam keping
1 batang cili merah - dipotong
Sedikit nanas - dipotong
Garam dan gula secukupnya *sya x letakkan pun gula. udang dh cukup manis

Cara :

1. Rebus semua bahan yang dikisar sehingga mendidih.
2. Masukkan santan, udang, nanas dan cili merah lalu kacau sehingga mendidih.
3. Angkat dan sedia dihidang.

*resepi ni, dh cuba. sedap... Source : citarasaramai

Resepi Kek Batik

Source : Mr Google
Bahan-bahan :

1 bungkus (350g) biskut marie - patah-patahkan
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn milo
sedikit gula (terpulang nak manis ke tidak, sya suka pahit)

Cara-cara :

Campurkan koko,milo,air,gula di atas api yang sederhana. Kacau hingga sebati. Masukkan butter, kacau hingga cair. Masukkan telur. Kacau kejap, ketepikan.
Masukkan biskut marie. Gaul sebati. Masukkan dlm loyang / bekas. Tekan2 bagi padat, simpan dalam peti biar sejuk. Yummy :)

* Masa kecik2 dulu, emak selalu gulung dalam plastik. Senang bila nk makan. Konon2 makan oreo. Hehehe...

*Source : resepi emak

Resepi Sayur Bungkus

Bahan-bahan:

70 gm bunga kubis - dipotong kecil
70 gm brokoli
1 batang lobak merah
6 biji cendawan butang
6 biji sengkuang cina
8 keping cendawan kering
4 keping tauhu goreng
1 keping fucuk - direndam hingga kembang
Bahan-bahan Perisa:
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
2 sudu besar gula
1/2 mangkuk air atau air rebusan ayam
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara :
1. Panaskan dua sudu besar minyak di dalam kuali dan masukkan kesemua jenis sayur kecuali kepingan fucuk. Masukkan bahan-bahan perisa kecuali tepung jagung dan masak dengan api yang perlahan selama 10 minit. Angkat dan ketepikan.
2. Fucuk dilap kering kemudian dibentangkan di dalam mangkuk. Masukkan sayur yang digoreng tadi dan bungkus hingga kemas kemudian kukus selama 10 minit.
3. Alihkan bungkusan sayur ke dalam pinggan kemudian potong menyilang di bahagian atas sebelum dilipatkan keempat-empat penjurunya ke bawah.
4. Jerang air rebusan ayam hingga mendidih dan masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dengan sedikit air supaya tidak berketul. Bila kuah menjadi pekat, tuangkan ke atas sayur dan hidang.

Source : Sajionline.com.my

Resepi Ikan Talang Masak Lemak

 Source : Mr Google
Bahan-bahan :
Ikan talang - rendam dulu ye. masin nih
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 hiris lengkuas
sedikit nenas / timun
santan

Cara-cara :
Blend bawang merah, bawang putih dan lengkuas. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan ikan dan nenas. Bila mendidih, masukkan santan. Kacau untuk elakkan berketul. Rasa-rasa dah masak dan sedap, angkat la. Tak payah ketak garam ye.

*Source : resepi emak

Resepi Udang Tempura

source : Mr Google


Bahan - bahan :
Sedikit udang saiz besar / sederhana
sedikit putih telur
sedikit tepung beras dan tepung jagung
sedikit pepper / lada putih
garam sket
minyak untuk menggoreng

Caranya :
Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan tepung dan pepper serta garam secukup rasa. Pukul rata. Celup udang dan goreng dalam minyak panas.

*sedap ni. try la. Source : resepi mak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...