Bihun sup daging. Simple sahaja, namun tetap dapat dinikmati dengan berselera. Di match kan pula dengan sambal kicap.
Bahan-bahan :
Bihun - celur dan toskan
1/2 kilo daging - dihiris halus
4 biji bebola daging
1 biji kentang - potong kecil
1 labu bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
Sedikit carrot
Sedikit halia - hiris
1 paket sup bunjut
Sedikit rempah empat sekawan
Air
Garam
2 sudu jus lemon - ikut suka masam mana
Bawang goreng
Daun sup - dihiris halus
Daun bawang - dihiris halus
Caranya :
- Tumis bawang dan halia hingga wangi.
- Masukkan rempah sup dan sup bunjut.
- Masukkan air.
- Masukkan daging. Biar daging empuk.
- Masukkan bebola daging.
- Masukkan kentang.
- Masukkan carrot.
- Masukkan garam.
- Setelah mendidih, masukkan daun sup, daun bawang dan sedikit jus lemon.
- Hiaskan dengan bawang goreng.
- Hidangkan dengan sambal kicap.
Sambal kicap ni pun, mudah nak membuatnya. Hanya perlu goreng bawang putih dan cili padi. Kisar / tumbuk. Masukkan kicap masin dan perahkan lemon.
cantik mangkuk? bila nak bawak pegi opis...ikhlas di hati ini saya teringin. kalau ada kelapangan bawaklaa dapat rasa sikit pun jadi ler :-)
ReplyDeleteTeringin? Insya Allah. X janji tau. Mangkuk tu? Sama umur ngan adam
Deletesalam tuan umah.. tumpang jenguk dapo ye :)
ReplyDeletekecur rase bile tgk bihun sup ni.nak2 bile puasa cmni.. Huhu... daging bulat2, tambah lak ngn bwg gureng + sambal kicap..
assalam...tumpang lalu...nk tanya nie...bahan2 nie utk bape org makan yee...???
ReplyDeleteassalam...tumpang lalu...nk tanya nie...bahan2 nie utk bape org makan yee...???
ReplyDelete