Kek ku yang comot.
Resepi di ambil dari sini. Kali pertama cuba. Dah la kali pertama, pandai-pandai pulak ingkar. Kan tak jadi. Nak cuba lagi.
Kek ni, tak berapa berongga. Padat aje, tapi, lembut la.... sedap juga tapi, too sweet!
Kek ni, patutnya biar sejuk dulu dalam oven. Tak sabar, panas-panas terus keluarkan. Hihihih.
Panaskan oven 175 darjah celcius
Langkah pertama, sediakan,
250 gm tepung gandum
1 sudu the baking powder
½ sudu the garam halus
2 sudu makan cocoa powder
- ayak sekali dalam satu bekas. Ketepikan.
Langkah kedua
240 ml susu segar + 2 sudu teh cuka
-perap selama 10 minit. Tambah 2 sudu the pewarna merah.
Ketepikan. – saya pakai pewarna pink
Langkah ketiga
Pukul sampai kembang,
150 gm butter
100 gm gula kastor – 50 gm gula pasir. Huhuhu. Next time, xnak letak.
200 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
Bila dah kembang, masukkan 2 biji telur satu persatu. Pukul
lagi sampai kembang. Kemudian, masukkan tepung ( langkah pertama )
berselang-seli dengan langkah kedua. Ketepikan.
Langkah keempat
Campurkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda
bikarbonat. Campuran ini akan berbuih-buih. Masukkan cepat-cepat ke adunan
langkah keempat.
Langkah kelima
Masukkan ke dalam Loyang dan bakar selama 25 – 30 minit.
Sejukkan. Hias mengikut citarasa.
Cheese cream frosting
250 gm cream cheese
30 gm butter
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100 gm gula aising – lain kali tak nk letak. Kasi masam.
- Satukan. Semua bahan dan pukul hingga kembang
nyumm nyummm...
ReplyDeletemama.....nak lerr!!!!!
ReplyDeletenmpk sedap.....!!;p
ReplyDeleteKek ini bantat. Cuba lg len kali!!!
ReplyDelete