Pages - Menu

Resepi Cendawan Sisir Masak Lemak


Pernah lihat atau makan cendawan sisir? Atau juga dikenali dengan nama kulat? Susah juga nak jumpa di KL. Jarang-jarang ada. Kenangan makan masa kecil-kecil dulu di kampung.

Nak masak pun, boleh dimasukkan udang, kepah apa sahaja ikut suka. Ada juga yang buat masak lemak putih.


Bahan-bahan :
2 piring cendawan sisir
1 cawan santan pekat
2 labu bawang besar - dikisar
2 batang serai - dititik
1" kunyit hidup - dikisar
Sedikit cili padi - dikisar
Segenggam ikan bilis - dikisar
Sedikit garam

Caranya :

  1. Masukkan bahan kisar bersama santan.
  2. Masukkan cendawan.
  3. Biar mendidih, perasakan dengan garam.
  4. Jangan samapi naik minyak, nanti kurang sedap.

Resepi Nasi Goreng Ayam Goreng

Menu breakfast di hujung minggu. Sambil menonton rancangan kartun, sambil mengisi perut. Cukuplah dengan lebihan nasi malam tadi :) Ayam goreng tu pun, yang malam tadi punya. Hiihi... 


Nasi goreng ni, memang versi tak pedas langsung. Saya makan bersama sambal cili yang ada :) Memudahkan diri kerana tidak perlu menyediakan makanan lain untuk anak kecil.


Bahan-bahannya :
Nasi - 2 cawan
Dua ketul ayam goreng
Sekeping fishcake - dipotong 
2 ulas bawang putih - ditumbuk 
1 ulas bawang merah - ditumbuk 
Sedikit mixed vege
Sebelah limau kasturi
Garam
Sedikit bilis goreng
Sedikit bawang goreng
Lada merah - dihiris halus
Telur mata kerbau
Lada sulah
Kicap / sos - jika suka

Caranya :
  1. Tumis bawang merah, bawang putih sampai wangi.
  2. Masukkan sedikit garam. Perahkan limau nipis.
  3. Masukkan ayam goreng yang telah dicincang.
  4. Masukkan fishcake.
  5. Masukkan mixed vege.
  6. Masukkan nasi, dan kemudian gaul rata. 
  7. Perasakan dengan garam dan sedikit lada sulah.
  8. Taburkan hirisan cili, bilis dan bawang goreng.

Petua Menghilangkan Pahit Peria

Gambar : Google

Kata orang tua, pahit itu ubat. Bermakna peria itu ubat : sememangnya peria banyak khasiat terhadap kesihatan dan kecantikan.

Namun, tak ramai orang yang gemar makan peria dek kerana rasanya yang pahit. Untuk mengurangkan pahit peria, hiris peria sebeum dimasak. Gaulkan dengan garam kasar selama lebih kurang lima minit sebelum dibasuh beberapa kali dan dimasak mengikut kesesuaian. Insya Allah peria akan berkurang pahitnya.

Lepas tu, boleh la dimasak. Kecur pula bila teringatkan peria :)

Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap


Sesekali masak kicap memang sedap. Tukar selera.


Bahan-bahan :
2 keping ikan tenggiri
Sedikit serbuk kunyit *
Garam *
2 ulas bawang putih - tumbuk *
1 ulas bawang putih - mayang
2 ulas bawang merah
1/2 labu bawang holland - potong membulat
1/2 inci halia
2 sudu makan cili giling
1 keping asam gelugur
Sedikit daun bawang dan daun sup - mayang halus
Sedikit kicap masin
Sedikit kicap manis
1 biji limau kasturi
Sedikit capsicum
Setengah biji tomato

Caranya :
  1. Perap ikan dengan bahan *
  2. Goreng ikan sehingga masak - jangan garing. Cukup sekadar masak.
  3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili sehingga wangi dan pecah minyak.
  4. Masukkan garam, kicap, asam gelugur dan sedikit air.
  5. Masukkan tomato dan capsicum.
  6. Masukkan ikan. Biar hingga kuah pekat sedikit.
  7. Perahkan limau kasturi.Masukkan daun bawang dan daun sup. Kacau sekejap dan siap :)

Resepi Rendang Ayam





Baru je Syawal berlalu. Dah teringin nak makan rendang. Rendang ayam. Ini lah kali pertama masak rendang bubuh kerisik. Selalunya, tekak tak berapa nak terima ada kerisik ni. Nak kelainan, cubalah. Sedap! Resepi pun mudah - inilah yang membuatkannya makin sedap. Sebab mudah :)

Resepi yang selalu diguna yang ni.


Sumbernya dari sini

Bahan-bahan :

1/2 kilo ayam- kerat kasar2
2 biji bawang besar*
1 inci lengkuas*
1 inci halia*
3 batang serai*
10 tangkai cili kering* (bahan * di mesin)
1 sudu besar gula perang/gula melaka
1 sudu besar kunyit serbuk-saya pakai kunyit hidup
1 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit- mayang halus - tiada
1 kotak santan (200ml)
2 kpg asam keping
Garam


Caranya :

  1. Tumis bahan mesin sampai pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, gula melaka dan kunyit serbuk. Masak sampai ayam agak empuk.
  3. Masukkan santan dan asam keping. Masak sebentar dgn api perlahan.
  4. Masukkan daun kunyit dan kerisik. Masak sampai kuah agak pekat.
  5. Perasakan garam.
  6. Siap. 
Silap la sebab lupa nak beli daun kunyit. Kalau tak, memang wangi tak hengat la baunya. 

Resepi Daging Dendeng


Resepi yang sedap ni, datangnya dari sini. Katanya resepi turun temurun. First time try, menjadi! Mudah dan sedap. Cuma, lama sikit la nak merebus daging tu. Thumbs up! 


Basah sikit... resepi asal ni kering. Terlebih santan kot. Haha... Next time cuba lagi :)

Bahan-bahannya :
½ kilo Daging (Direbus sehingga empuk)
2 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia (dikisar halus)
4 sudu besar cabai kisar
Minyak Masak (utk menggoreng daging dan menumis)
Bahan perasa - garam
2 sudu air asam jawa
1 cawan santan
½ cawan air
Kicap (untuk gaul bersama daging)

Caranya :
A:
  1. Potong daging nipis-nipis
  2. Tumbuk daging tersebut sehingga agak lembut
  3. Gaul daging yang telah ditumbuk dengan kicap
  4. Goreng daging tersebut sehingga separuh masak

B:
  1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masukkan cabai kisar sehingga cabai masak
  2. Masukkan air asam jawa dan air
  3. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
  4. Gaul rata dan masukkan santan serta bahan perasa (anggaran dalam 5-7 minit)
  5. Sedia untuk dihidang
Makan dengan ketupat atau nasi impit, memang sedap. Makan dengan nasi pun boleh :)

Resepi Cheesecake Chocolate Brownie


Akhirnya... Dapat resepi yang gorjes ni dari sini. Resepi ni, sangat rich chocolate! Kalau nak badan cantik, tak boleh la makan. Dah la ber cheese, chocolate lagi. Faveret!!!

Walaupun tak cantik, tapi suka! At least ada improvement la dalam membuat cake ni. Hihihi. Tiada seni.


Selalunya brownies kan kasar-kasar sikit. Yang ini lebih kepada kek. Maybe sebab namanya cheesecake kot. Ahaaa...


Resepi ini sangat manis. Next time, akan kurangkan sedikit lagi gulanya.

Bahan-bahan :
85g unsalted butter - potong kecil
110g bittersweet choc chips
110g gula - pakai 60g
2 biji telur ( besar ) - suhu bilik - sebatikan dulu 
70g tepung
1 sudu serbuk cocoa - pakai van houten
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan valhora choc pearls - hiasan atas - pakai choc chip
1/4 cawan pecans - ganti dengan walnuts


Cheesecake topping
200g cream cheese ( suhu bilik ) - pakai 280g cream cheese
1 iji kuning telur ( besar )
60g gula - pakai 30g
1/8 sudu kecil esen vanilla

Caranya :

  1. Panaskan oven 180 C
  2. Double boil butter dan coklat dalam api yang kecil. Kacau hingga sebati.
  3. Tutup api dan keluarkan dari kepanasan air. Kacau dengan gula dan telur.
  4. Masukkan tepung, serbuk koko, garam, esen vanilla dan walnuts. Masukkan ke dalam tray untuk dibakar.
  5. Dalam mangkuk lain, pukul sebati cream cheese, kuning telur, gula dan esen vanilla hingga sebati.
  6. Letakkan cream cheese di atas adunan brownie. Taburkan choc chip di atasnya.
  7. Bakar selama 40 minit.
  8. Sejukkan dahulu sebelum dihidang.

Resepi Ikan Bakar Lemak Pandan


Ikan bakar lemak pandan. Tengokkan rupa, macam ikan percik pun ada. Tapi, bukan. Kalau nak kata ikan percik, akan jadi versi... entah. Bukan! Bukan ikan percik.

Simple aje resepinya. Lawannya, air asam atau sambal kicap. Saya suka sambal kicap. Sedap :)


Rasanya, kalau nak dicuba dengan ayam pun ok.

Bahan-bahan :
2 ekor ikan - ikan kembung
2 helai daun pandan

Kuah = dikisar :
125 ml pati santan 
3 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
Garam  
Sedikit air

Caranya :
  1. Panaskan oven - saya pakai 200C
  2. Lilit ikan dengan daun pandan
  3. Lapiskan loyang dengan daun pisang - kalau guna daun kunyit, wah, baunya semerbak
  4. Susun ikan atas daun
  5. Tuang santan atas ikan
  6. Bakar ikan hingga masak dengan pintu oven yang direnggangkan sedikit
  7. Siap :)
  8. Hidang dengan air asam atau sambal kicap.

Menu macam ni sesuai jika kita sedang mengejar masa. Hanya perlu letakkan semuanya di dalam oven dan sementara itu, boleh membuat kerja lain. 

Resepi ni, saya ambil dari sini. Tq untuk resepi yang mudah ini :)

Daun pandan tu, patutnya, sembat lah dengan lidi. Tapi, dah tak ada, main letak macam gitu aje.

Resepi Bihun Sup Daging


Bihun sup daging. Simple sahaja, namun tetap dapat dinikmati dengan berselera. Di match kan pula dengan sambal kicap. 


Bahan-bahan :
Bihun - celur dan toskan
1/2 kilo daging - dihiris halus
4 biji bebola daging
1 biji kentang - potong kecil
1 labu bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
Sedikit carrot
Sedikit halia - hiris 
1 paket sup bunjut
Sedikit rempah empat sekawan
Air
Garam
2 sudu jus lemon - ikut suka masam mana
Bawang goreng
Daun sup - dihiris halus
Daun bawang - dihiris halus

Caranya :
  1. Tumis bawang dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan rempah sup dan sup bunjut. 
  3. Masukkan air.
  4. Masukkan daging. Biar daging empuk.
  5. Masukkan bebola daging.
  6. Masukkan kentang.
  7. Masukkan carrot.
  8. Masukkan garam.
  9. Setelah mendidih, masukkan daun sup, daun bawang dan sedikit jus lemon.
  10. Hiaskan dengan bawang goreng.
  11. Hidangkan dengan sambal kicap.


Sambal kicap ni pun, mudah nak membuatnya. Hanya perlu goreng bawang putih dan cili padi. Kisar / tumbuk. Masukkan kicap masin dan perahkan lemon.




Resepi Tomyam Seafood


Sesekali beralih kepada tomyam seafood pun sedap. Asyik-asyik ayam sahaja. Walaupun sedap tomyam ayam, sesekali pekena tomyam seafood terasa macam puas.

Bahan-bahan :
10 ekor udang - buang kulit dam kepala
3 ekor sotong - potong membulat
Segenggam lala 
2 batang serai - dititik
Sedikit lengkuas
Cendawan tiram putih - ikut suka
1 labu bawang besar - potong membulat
5 biji cili padi - ketuk
2 biji tomato - belah 4
3 - 4 helai daun limau purut
Sedikit daun Ketumbar
Sedikit jus lemon / limau nipis
1 paket pes tomyam - adabi
Cendawan kering - rendam bagi kembang
Air

Caranya :
  1. Didihkan air dalam periuk.
  2. Masukkan pes tomyam, tomato dan serai.
  3. Masukkan udang, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan tiram dan cendawan kering serta bawang merah.
  4. Masukkan sotong dan lala. Biarkan mendidih sebentar. Jangan lama, nanti sotong akan keras.
  5. Masukkan garam, jus lemon dan daun ketumbar.
  6. Siap!





Resepi Roti Pizza Bolognese




Menu untuk bersahur yang sangat simple. Makan panas-panas. Fresh from oven. Mata tertutup-tutup pun, mulut mesti gerak. Haaa.

Resepi ni, sebenarnya menggunakan inti bolognese dari sini. Inti dah ada, so, penyediaannya sangat mudah. Kalau bangun lambat pun, sempat :)

Oles tray dengan butter. 



Celup roti pada telur. Susun roti dalam tray. Letakkan inti. Letakkan ikut suka banyak mana. Kemudian, taburkan parutan mozarella. 

Bakar dalam oven dalam suhu 180C selama 30 minit.

Siap aje, letakkan cili sos ( jika suka ) dan tambahkan sedikit mayonis.

Resepi Spegatthi Bolognese


Menu berbuka puasa! Spegatthi Bolognese. Cara yang ni, simple mimple sahaja. Dulu, resepinya, letak susu segar. Memang sedap! Tapi, kan tak elok makan daging dengan susu. Hihihih.



Bahan-bahannya :
Spegatthi - rebus dengan sedikit garam dan olive oil
300gm daging cincang
1 tin cendawan butang - hiris halus
3 biji tomato - potong dadu
3/4 biji bawang holland - potong dadu
5 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 bawang carrot - potong dadu
8 sudu besar sos tomato - saya pakai sos ready made
serbuk oregano kering
daun parsley
Garam
Sedikit air

Cara-cara :
  1. Tumis bawang besar dan bawang putih. - gunaolive oil.
  2. Masukkan tomato. Biar hancur.
  3. Masukkan daging cincang. Tunggu daging masak.
  4. Masukkan air.
  5. Masukkan carrot.
  6. Masukkan sos tomato, cendawan butang, oregano.
  7. Perasakan dengan garam.
  8. Masukkan sedikit air - saya suka yang berkuah sedikit.
  9. Masukkan daun parsley. Siap!
  10. Hiaskan dengan parutan cheese!

Resepi Muffin Vanilla


Muffin vanilla dari sini

Bahan-bahan :

8 tbsp mentega, dicairkan
4 cawan tepung
2 cawan gula - kurangkan 3/4 cawan
2 cawan susu segar
4 tbsp baking powder
1 tsp garam
2 biji telur
1 tbsp esen vanilla

Cara-cara :
  1. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
  2. Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
  3. Bakar selama 40minit/280C.


Chocolate cip tu, saja tambah. Resepi ni, serba guna sebenarnya. Boleh dicampurkan dengan pelbagai perisa. Nak buat choc marble, starwberry, blueberry semua boleh.

Yang ini, balance. Dah cukup nak masukkan dalam cup besar :)



Resepi Sotong Goreng Tepung


Sotong goreng tepung untuk berbuka. Tak menyempat nak snap gambar yang dah masak :)

Bahan-bahan :
Sotong - dicuci dan potong memanjang
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk cili
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukupnya
Sebiji telur 

Caranya :
Lap sotong dengan tuala bersih - macam dalam masterchef :)
Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk cili, serbuk lada hitam dan garam.
Celup sotong dalam telur.
Salutkan dengan campuran tepung.
Goreng dan siap!

Goreng dengan api banyak ye.

Resepi Ayam Masak Kurma

Kalut nak berbuka puasa sebenarnya. Jadilah gambar macam ini. Hanya ada gambar dalam kuali. Memang tiada plating cantik-cantik la dalam blog ni. Gambar yang telah dihidang, lupa pula nak snap. Hihihiih.... 


Bahan-bahannya :
Ayam
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
sedikit halia
rempah tumis - bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis
rempah kurma
Santan
Sebiji kentang
Lada merah
Garam

Caranya :
  1. Perap ayam dengan halia dan garam.
  2. Tumis rempah tumis dan halia.
  3. Masukkan bawang besar, bawang putih dan lada besar. Apabila naik bau, masukkan rempah kurma dan air.
  4. Tunggu pecah minyak.
  5. Masukkan ayam.
  6. Apabila ayam nak masak, masukkan santan dan garam.
  7. Tunggu kuah pekat sikit, angkat. 
  8. Siap.
Campakkan juga tomato dan carrot - senang dan berkhasiat.

Resepi Donut

Donut untuk berbuka puasa. Kenapa? Mudah dan senang. Orang yang baru nak jenguk-jenguk ke dapur, sesuai sangatlah kalau ada menu yang simple macam ni. Hihihi.

Doh donut yang telah dibulat-bulatkan.



Donut untuk berbuka puasa. Boleh juga refer sini.


Buatkan lubang di tengah. Yang ini belum naik lagi. Biar naik cantik, baru goreng.


1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil dry instant yis - saya pakai mauripan
secubit garam
sesudu susu - susu segar / susu tepung / susu pekat - untuk lembutkan doh
sebiji telur
1/5 cawan butter 
minyak untuk menggoreng
sedikit air suam - saya pakai air paip :)
*kalau nak rasa lemak manis, letak gula sedikit - saya tak letak sebab nanti kita akan tabur gula juga

Cara Penyediaannya :
  1. Bancuh garam dalam air.
  2. Satukan tepung, yis, butter dan susu.
  3. Masukkan telur. 
  4. Uli lembut. Ketepikan hingga doh naik 2 kali ganda.
  5. Uli lembut dan bentukkan donut.
  6. Tunggu hingga donut naik cantik.
  7. Goreng.
Tips untuk donut yang lembut : doh tu, biar naik. Setelah naik, uli lagi dan terus bentuk. Goreng sebaik sahaja ia naik semula. Jika di biarkan terlalu lama, donut akan keras.

Resepi Kek Lapis Cheese Pesona


Weeee... berbuka ngan cheese cake la pulak. Kali ini tidak rushing macam menu yang ini. Dibuat awal pagi untuk berbuka. Renyah? Senang sangat. Cuma memerlukan sedikit kerajinan - standard la kan?

Sumber dari akak ni. Copy & paste aje kat bawah ni. Amatur macam saya oleh la buat, cuma, skill masih tiada, so tak comel la macam akak tu. 

Bahan-bahan :

Bahan A

2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) - saya guna separuh aje (300gm)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus - pakai 1/4 cawan. Tak manis sangat. Sesuai!!!

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Panaskan susu segar, padamkan api.
  5. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat.. Dan terus susun dalam loyang
  6. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
  7. Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
  8. kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis
  10. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  11. Kemudian,kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
  12. Tekan2 sikit permukaan tu
  13. Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
  14. Lapisan atas sekali adalah biskut oreo yang telah dikisar.
Nampak macam ada 14 steps, tapi sebenarnya steps berulang-ulang. So, apalagi? Cubalah :)

Baru siap di lapis.

Dah sejuk dan keras :)


Siap di dalam tuperware! Hihihi... test tupperware baru - macam ni pun ada?


Resepi Red Velvet

Kek ku yang comot.



Resepi di ambil dari sini. Kali pertama cuba. Dah la kali pertama, pandai-pandai pulak ingkar. Kan tak jadi. Nak cuba lagi.

Kek ni, tak berapa berongga. Padat aje, tapi, lembut la.... sedap juga tapi, too sweet!

Kek ni, patutnya biar sejuk dulu dalam oven. Tak sabar, panas-panas terus keluarkan. Hihihih.


Panaskan oven 175 darjah celcius
Langkah pertama, sediakan,
250 gm tepung gandum
1 sudu the baking powder
½ sudu the garam halus
2 sudu makan cocoa powder
- ayak sekali dalam satu bekas. Ketepikan.

Langkah kedua
240 ml susu segar + 2 sudu teh cuka
-perap selama 10 minit. Tambah 2 sudu the pewarna merah. Ketepikan. – saya pakai pewarna pink

Langkah ketiga
Pukul sampai kembang,
150 gm butter
100 gm gula kastor – 50 gm gula pasir. Huhuhu. Next time, xnak letak.
200 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
Bila dah kembang, masukkan 2 biji telur satu persatu. Pukul lagi sampai kembang. Kemudian, masukkan tepung ( langkah pertama ) berselang-seli dengan langkah kedua. Ketepikan.

Langkah keempat
Campurkan dua sudu teh cuka dengan 1 sudu teh soda bikarbonat. Campuran ini akan berbuih-buih. Masukkan cepat-cepat ke adunan langkah keempat.

Langkah kelima
Masukkan ke dalam Loyang dan bakar selama 25 – 30 minit. Sejukkan. Hias mengikut citarasa.



Cheese cream frosting
250 gm cream cheese
30 gm butter
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100 gm gula aising – lain kali tak nk letak. Kasi masam.
-      Satukan. Semua bahan dan pukul hingga kembang