Pages - Menu

Resepi Daging Dendeng


Resepi yang sedap ni, datangnya dari sini. Katanya resepi turun temurun. First time try, menjadi! Mudah dan sedap. Cuma, lama sikit la nak merebus daging tu. Thumbs up! 


Basah sikit... resepi asal ni kering. Terlebih santan kot. Haha... Next time cuba lagi :)

Bahan-bahannya :
½ kilo Daging (Direbus sehingga empuk)
2 biji Bwg Merah, 3 ulas bawang putih, ¾ halia (dikisar halus)
4 sudu besar cabai kisar
Minyak Masak (utk menggoreng daging dan menumis)
Bahan perasa - garam
2 sudu air asam jawa
1 cawan santan
½ cawan air
Kicap (untuk gaul bersama daging)

Caranya :
A:
  1. Potong daging nipis-nipis
  2. Tumbuk daging tersebut sehingga agak lembut
  3. Gaul daging yang telah ditumbuk dengan kicap
  4. Goreng daging tersebut sehingga separuh masak

B:
  1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masukkan cabai kisar sehingga cabai masak
  2. Masukkan air asam jawa dan air
  3. Masukkan daging yang telah digoreng tadi
  4. Gaul rata dan masukkan santan serta bahan perasa (anggaran dalam 5-7 minit)
  5. Sedia untuk dihidang
Makan dengan ketupat atau nasi impit, memang sedap. Makan dengan nasi pun boleh :)

2 comments:

  1. dendeng ni peberet adda gk nih..walaupun dh membuatnya rumit tp bila makan berbaloi2 sedapnya...

    ReplyDelete
  2. Tahniah coz berjaya buat...nak bg kering kena lama ckit atas dapur...nnt buat bg asydhia rasa k

    ReplyDelete