Pages - Menu

Resepi Rendang Ayam





Baru je Syawal berlalu. Dah teringin nak makan rendang. Rendang ayam. Ini lah kali pertama masak rendang bubuh kerisik. Selalunya, tekak tak berapa nak terima ada kerisik ni. Nak kelainan, cubalah. Sedap! Resepi pun mudah - inilah yang membuatkannya makin sedap. Sebab mudah :)

Resepi yang selalu diguna yang ni.


Sumbernya dari sini

Bahan-bahan :

1/2 kilo ayam- kerat kasar2
2 biji bawang besar*
1 inci lengkuas*
1 inci halia*
3 batang serai*
10 tangkai cili kering* (bahan * di mesin)
1 sudu besar gula perang/gula melaka
1 sudu besar kunyit serbuk-saya pakai kunyit hidup
1 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit- mayang halus - tiada
1 kotak santan (200ml)
2 kpg asam keping
Garam


Caranya :

  1. Tumis bahan mesin sampai pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, gula melaka dan kunyit serbuk. Masak sampai ayam agak empuk.
  3. Masukkan santan dan asam keping. Masak sebentar dgn api perlahan.
  4. Masukkan daun kunyit dan kerisik. Masak sampai kuah agak pekat.
  5. Perasakan garam.
  6. Siap. 
Silap la sebab lupa nak beli daun kunyit. Kalau tak, memang wangi tak hengat la baunya. 

2 comments:

  1. nampak sedap betul rendang tuh..ngn warna yang mengiurkan..sedapnya...

    ReplyDelete
  2. da rasmi mangkuk nampak? bila nak bawak kasi kita sikit?

    ReplyDelete