Sesekali masak kicap memang sedap. Tukar selera.
Bahan-bahan :
2 keping ikan tenggiri
Sedikit serbuk kunyit *
Garam *
2 ulas bawang putih - tumbuk *
1 ulas bawang putih - mayang
2 ulas bawang merah
1/2 labu bawang holland - potong membulat
1/2 inci halia
2 sudu makan cili giling
1 keping asam gelugur
Sedikit daun bawang dan daun sup - mayang halus
Sedikit kicap masin
Sedikit kicap manis
1 biji limau kasturi
Sedikit capsicum
Setengah biji tomato
Caranya :
- Perap ikan dengan bahan *
- Goreng ikan sehingga masak - jangan garing. Cukup sekadar masak.
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili sehingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan garam, kicap, asam gelugur dan sedikit air.
- Masukkan tomato dan capsicum.
- Masukkan ikan. Biar hingga kuah pekat sedikit.
- Perahkan limau kasturi.Masukkan daun bawang dan daun sup. Kacau sekejap dan siap :)
adda klu masak berkicap ni suka la sgt...kena lak ngn nasi yg panas2 lagi..xsedar brapax tambah la dibuatnya...
ReplyDeleteHari ni pun masak kicap..ayam masak kicap, tapi guna blackpepper je..hehe
ReplyDelete