Ikan bakar lemak pandan. Tengokkan rupa, macam ikan percik pun ada. Tapi, bukan. Kalau nak kata ikan percik, akan jadi versi... entah. Bukan! Bukan ikan percik.
Simple aje resepinya. Lawannya, air asam atau sambal kicap. Saya suka sambal kicap. Sedap :)
Rasanya, kalau nak dicuba dengan ayam pun ok.
Bahan-bahan :
2 ekor ikan - ikan kembung
2 helai daun pandan
Kuah = dikisar :
125 ml pati santan
3 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
Garam
Sedikit air
Caranya :
- Panaskan oven - saya pakai 200C
- Lilit ikan dengan daun pandan
- Lapiskan loyang dengan daun pisang - kalau guna daun kunyit, wah, baunya semerbak
- Susun ikan atas daun
- Tuang santan atas ikan
- Bakar ikan hingga masak dengan pintu oven yang direnggangkan sedikit
- Siap :)
- Hidang dengan air asam atau sambal kicap.
Menu macam ni sesuai jika kita sedang mengejar masa. Hanya perlu letakkan semuanya di dalam oven dan sementara itu, boleh membuat kerja lain.
Resepi ni, saya ambil dari sini. Tq untuk resepi yang mudah ini :)
Daun pandan tu, patutnya, sembat lah dengan lidi. Tapi, dah tak ada, main letak macam gitu aje.
No comments:
Post a Comment