Pages - Menu

Resepi Donut

Donut untuk berbuka puasa. Kenapa? Mudah dan senang. Orang yang baru nak jenguk-jenguk ke dapur, sesuai sangatlah kalau ada menu yang simple macam ni. Hihihi.

Doh donut yang telah dibulat-bulatkan.



Donut untuk berbuka puasa. Boleh juga refer sini.


Buatkan lubang di tengah. Yang ini belum naik lagi. Biar naik cantik, baru goreng.


1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil dry instant yis - saya pakai mauripan
secubit garam
sesudu susu - susu segar / susu tepung / susu pekat - untuk lembutkan doh
sebiji telur
1/5 cawan butter 
minyak untuk menggoreng
sedikit air suam - saya pakai air paip :)
*kalau nak rasa lemak manis, letak gula sedikit - saya tak letak sebab nanti kita akan tabur gula juga

Cara Penyediaannya :
  1. Bancuh garam dalam air.
  2. Satukan tepung, yis, butter dan susu.
  3. Masukkan telur. 
  4. Uli lembut. Ketepikan hingga doh naik 2 kali ganda.
  5. Uli lembut dan bentukkan donut.
  6. Tunggu hingga donut naik cantik.
  7. Goreng.
Tips untuk donut yang lembut : doh tu, biar naik. Setelah naik, uli lagi dan terus bentuk. Goreng sebaik sahaja ia naik semula. Jika di biarkan terlalu lama, donut akan keras.

No comments:

Post a Comment