Pages - Menu

Resepi Satay Ayam

Resepi ni, ambil dari sini. Hehehe... hanya berkongsi resepi. Saya tak pandai buat sate. Gambar ni, sate yang beli di kedai ye... bukan buat sendiri :P


Bahan-bahan sate:
1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Bahan untuk dikisar halus:
3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih



Cara menyediakan:
1) Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
2) Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
3) Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
4) Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.



Utk kuah sate, refer sini.

4 comments:

  1. dah lama tak makan sate...penah rasa sate padang..sedap la gak...

    ReplyDelete
  2. @sayangku azida : wah... beli kat ne? ini satay station. sedap la jugak, tapi xleh lawan sri melaka.

    ReplyDelete
  3. besar sate satay station ni kan???

    ReplyDelete
  4. @citarasa ramai : aaa... besar. macam haji sahmuri, tapi, lagi sedap dari haji sahmuri. hehehe... personal opinion :D

    ReplyDelete