Inti :
3 biji kentang - potong dadu
1 labu bawang besar - potong dadu
Bilis di tumbuk kasar
Sedikit daging ayam dicincang
Rempah (ditumbuk) :
1/2 labu bawang besar
seulas bawang merah
seulas bawang putih
sedikit halia
1 sudu besar serbuk kari - letak lebih, lebih sedap.
sedikit jintan manis
sedikit kulit kayu manis
secubit garam
sedikit gula
sedikit minyak
air
Doh karipap :
2 cawan tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan butter / marjerin
1 biji telur
sedikit air
Caranya :
Inti :
- Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan bergumpal-gumpal.
- Masukkan sedikit air.
- Masukkan daging ayam cincang dan bilis tumbuk.
- Setelah hampir masak, masukkan kentang dan bawang,
- Kacau dan tunggu hingga masak.
Doh :
- Ayak tepung. Satukan dengan butter dan telur dengan lembut - guna hujung jari.
- Masukkan air yang telah dibancuh dengan garam.
- Bentukkan bulat-bulat - saiz karipap yang diinginkan. - senang, tak payah nak canaikan dan terap :)
- ketepikan.
- Setelah doh menjadi agak berminyak, canaikan dengan gelas.
- masukkan inti yang telah dibuat.
- kelim karipap comel-comel.
- Sedia untuk digoreng.
sedapnya..nak masak malas
ReplyDeleteKaripap memang kegemaran saya...terliur ni..he3x.
ReplyDeletejom la buat..... ahahaha..
ReplyDeletehaha aritu wat karipap tak jadi T_t
ReplyDelete@trickrex : xpe, cuba lagi. saya pun baru berjinak-jinak ke dapur. macam resepi muffin pisang tu, 3 kali buat dah. rasa sedap. cuma x la gebu mcm yg jual. saya masih mencuba. ahahaha.... sampai jemulah cik abang saya kena makan :)
ReplyDeletekena bookmark blog nih nk try resepi karipap!!
ReplyDelete@puanbee : ala.... karipap aje ke? ahahah
ReplyDelete