Gosh.... terliur jugak bila teringatkan menu ni. This week tak masak. Insya Allah weekend ni, masak sakan la sikit. Hehehe..... Disebabkan itu, kita sharekan masakan orang lain ye..... Ini resepi Chef Hanieliza. Banyak beli buku dia, walaupun resepi dia boleh di access online. Suka buat koleksi :)
Bahan :
500 hati ayam
5 s/b minyak
1 s/k kunyit
1 s/k garam
3 biji limau kasturi [ambil jusnya]
1 pokok daun bawang [potong pendek]
Bahan hiris :
1 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
5 tangkai cili api
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara :
1. Hati ayam dibersihkan dan toskan kering. Gaulkan dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan masukkan hati ayam. Biarkan sehingga masak.
3. Kurangkan sedikit minyak dan masukkan bahan hiris. Kacau rata.
4. Bila telah layu masukkan jus limau dan daun bawang. Kacau rata.
5. Masukkan dalam pinggan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment