Bahan-bahan:
6 keping tauhu lembut
200 gm isi ikan - dicincang
100 gm isi udang - dicincang
2 biji telur
4 biji sengkuang cina - dicincang
Tepung salut rangup secukupnya
1 botol sos thousand island
Minyak untuk menggoreng
200 gm isi ikan - dicincang
100 gm isi udang - dicincang
2 biji telur
4 biji sengkuang cina - dicincang
Tepung salut rangup secukupnya
1 botol sos thousand island
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan perisa:
1 sudu kecil serbuk kari daging
2-3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
2-3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Lenyek tauhu lembut dan satukan dengan isi ikan dan isi udang di dalam mangkuk. Masukkan bahan-bahan perisa, sengkuang cina dan telur, kemudian dikacau hingga sebati sebelum dimasukkan ke dalam loyang empat segi. Ratakan dan kukus selama 15 minit.
2. Setelah masak, sejukkan dan potong perlahan-lahan bentuk empat segi.
3. Bancuh tepung salut rangup dengan air secukupnya, celup kepingan tauhu dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat, tus dan sejukkan, kemudian atur dalam pinggan.
4. Masukkan sos thousand island ke dalam plastik aising, gunting sedikit bahagian hujungnya dan paipkan sos ke atas tauhu.
Sumber : Sajionline
No comments:
Post a Comment