BAHAN KEK:
300 gm vanilla sponge mix
4 biji telur
50 ml air
50 ml minyak jagung atau mentega cair
1/2 sudu kecil esen pisang
4 biji telur
50 ml air
50 ml minyak jagung atau mentega cair
1/2 sudu kecil esen pisang
BAHAN FUDGE:
180 gm gula melaka
1 sudu kecil agar-agar serbuk
1 sudu kecil jeli segera
1/8 sudu kecil garam
200 ml santan pekat
600 ml air
50 gm tepung jagung
1 sudu kecil agar-agar serbuk
1 sudu kecil jeli segera
1/8 sudu kecil garam
200 ml santan pekat
600 ml air
50 gm tepung jagung
BAHAN HIASAN:
3 biji pisang dan potong bulat
CARA MENYEDIAKAN KEK:
1. Pukul kesemua bahan kecuali minyak pada kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu.
2. Setelah gebu, masukkan minyak atau mentega cair dan kaup balik sehingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam acuan 8 x 8 dan bakar selama 30 minit.
CARA MENYEDIAKAN FUDGE:
3. Tuangkan ke dalam acuan 8 x 8 dan bakar selama 30 minit.
CARA MENYEDIAKAN FUDGE:
1. Satukan kesemua bahan fudge dan masak sehingga hampir pekat.
2. Potong kek kepada tiga lapis.
3. Sapukan bahan fudge dan susun pisang di atasnya.
4. Letakkan sekeping kek di atas lapisan ini dan ulangi proses sehingga lapisan ketiga.
5. Akhir sekali, sapukan bahan fudge pada keseluruhan kek dan hias dengan kepingan pisang.
2. Potong kek kepada tiga lapis.
3. Sapukan bahan fudge dan susun pisang di atasnya.
4. Letakkan sekeping kek di atas lapisan ini dan ulangi proses sehingga lapisan ketiga.
5. Akhir sekali, sapukan bahan fudge pada keseluruhan kek dan hias dengan kepingan pisang.
Sumber : Saji Online
No comments:
Post a Comment