3-4 keping ikan (apa2 ikan, tapi kalo nk sedap, ikan tenggiri)
1 senduk nasi rempah kari ikan
2 sudu besar kerisek
Asam jawa
1 senduk nasi rempah kari ikan
2 sudu besar kerisek
Asam jawa
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 ½ inci halia
½ inci lengkuas
Serai
5 ulas bawang putih
1 ½ inci halia
½ inci lengkuas
Serai
Pucuk kayu – pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, pucuk daun bunga teh, pucuk kaduk, pucuk buas-buas, pucuk semangkuk dan lain-lain Daun pisang untuk membungkus
Cara :
1. Ikan dibersihkan dan tos
2. Rempah, kerisek dan bahan kisar, digaul sebati bersama asam jawa. Letak gula dan garam secukup rasa.
3. Layur daun pisang. Susunkan daun-daun ulam, letak rempah yg digaul tadi dan letak sepotong ikan, letak rempah kari lagi, dan letak lagi daun-daun ulam. Bungkus kemas.
4. Buat hingga habis ikan dan daun. Kukus botok-botok selama 30 minit, keluarkan dan hidang dengan nasi. Sedap dimakan panas-panas.
Cara :
1. Ikan dibersihkan dan tos
2. Rempah, kerisek dan bahan kisar, digaul sebati bersama asam jawa. Letak gula dan garam secukup rasa.
3. Layur daun pisang. Susunkan daun-daun ulam, letak rempah yg digaul tadi dan letak sepotong ikan, letak rempah kari lagi, dan letak lagi daun-daun ulam. Bungkus kemas.
4. Buat hingga habis ikan dan daun. Kukus botok-botok selama 30 minit, keluarkan dan hidang dengan nasi. Sedap dimakan panas-panas.
*Note : Resepi ni, selalu makan dulu. Setiap kali dia balik kg. Mak dia yang buat. Memang superb :)
warghh.. botok-botok, makanan paling rare.. susah nk dapat.. hahaha
ReplyDeletedable thumb up..!!
@ayie : sedap
ReplyDelete