Pages - Menu

Menikmati Makanan Korea Di Dubu Yo


Anda suka kan makanan Korea? Jika ya, anda patut mencuba makan di Dubu Yo. Kedai ini di antara kedai makanan Korea yang patut anda cuba.

Masuk sini dan tak tahu apa nak order? Buka menu dan tanyakan sahaja kepada waiter. Insya Allah kita Akan mendapat gambaran apa yang Akan dihidang kan.


Tak pun... Poster macam ni mesti Ada dipamerkan di luar restoran. Nampak sedap!


Keadaan restoran lengang semasa kami sampai. Ok! Boleh pilih mana nak duduk :)


Anak bujang dah tak sabar nak order!

Menu pilihan kami? 



Meh nak cerita. Nasi tu add on. Warna purple. Siapa biasa makan beras perang? Macam tu la rasa Dan rupanya. Kontot-kontot gemuk-gemuk. Bukan macam beras basmati yang hensem kurus Dan tinggi lampai. Siapa tak biasa makan beras perang, tak suka kot ;p


Yang dalam tray tiga serangkai tu boleh refill Kalau nak. Haaaa... Ada tauge, Sayur jeruk Dan pasta. Kami refill pasta.si comel suka makan.


Sup Tu pula, kami pilih sup seafood : Ada dua ekor udang sederhana besar, 3 kepah, sedikit potongan sotong Dan tauhu lembut. Sedap!

Dessert adalah tau foo far sejuk.


Apa Ada dalam bowl besar Tu? Haaaa... Daging goreng berbawang. Atasnya Ada telur mata.

Tambah Korean pancake. Yummmm! Sedap! 

Resepi Siakap Tumis Air


Sedap Nya Ikan siakap. Masak tumis air? Ye. Jangan under estimate resepi mudah ini. Sebab ianya adalah resepi yang win! Sedap Dan mudah sangat disediakan.

Angguran untuk tiga orang makan. Saiz Ikan siakap sederhana besar. Ok, Jom masak!


Bahan-bahannya :
Ikan siakap sederhana besar
Sehiris halia
3 biji bawang merah
3 ulas bawang Putih
Sedikit air Asam jawa

Tumis bawang Dan halia sehingga Wangi.
Masuk kan air.
Tunggu mendidih.
Masuk kan Ikan Dan air Asam jawa.
Perasakan dengan garam.
Siap!

Mudah kan! Dan rasanya tidaklah se simple rupanya. Sedap resepi campak-campak di makan di pagi hari.

Resepi Acar Nasi Beriani


Siapa suka makan nasi beriani? Kali ini nak share resepi Masakan suami saya pula. Kikiki. Alkisahnya... Cik Abang masak nasi beriani. Memang signature dish dia la tu. Umpppphhh sangat! Sedap!



Minat dengan nasi beriani, bermacam variasi dan rempah dicuba. Resepinya pun datang daripada pelbagai sumber. Dari Parkistan pun ada!

Yang ini adalah acar. Acar ni versi simple apa yang Ada di dapur. Tapi... Sedap. Saya memang tak gemarkan acar timun campur nenas tu. Timun kan berair!


Agak-agak dari gambar dah boleh teka apa kandungannya : lada hijau, tomato, carrot, bawang holland, cuka, garam Dan gula. Timun Ada juga. Di buang empulur Dan di potong kasar. Simple sangat. Tapi ia adalah pelengkap nasi beriani. Tanpanya, kurang menyengat la makan nasi beriani tu.

Resepi Sambal Kentang Rangup


Siapa suka makan sambal kentang? Bayangkan makan dengan nasi panas-panas! Wahhhh!!! Terangkat! Jika sambal kentang buatan sendiri, kita yang tentu kan banyak mana nak letak sambal nya, kentangnya, bilisnya. Ada orang suka tempe, boleh masuk kan Tempe. Tahap pedas, masam, manis pun kita boleh kawal. Dah namanya sendiri bikin kan? Lain la Kalau beli.... Haaaa... Redha je la apa rasa. Nak sedap ikut taste kita, boleh la Cuba-Cuba order. Itu pun belum tentu memenuhi citarasa.


Jom Cuba masak!

5 ketul potato - Hiris nipis, rendam di dalam air garam selama dua jam. Kan kita nak potato tu rangup....

Goreng potato Tu garing
Goreng segenggam Ikan bilis garing
Ketepikan.

Yang di bawah ni bahan untuk dikisar.
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2" halia
2 sudu makan cili giling


Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga cili masak. Perasakan dengan garam Dan gula. Tutup api Dan tunggu sambal sejuk. Setelah sejuk, masuk kan potato Dan bilis yang telah di goreng tadi. Siap untuk dimakan!

Mudah kan? Perlukan sedikit kerajinan sahaja untuk menyediakan Juadah enak  berbuka puasa. 

Resepi Talam Keladi Awesome

 
Siapa tak makan talam keladi? Sukanya saya! Lembut dan sedap. Kalau lembik, lagi marvelous. Kikikik. Untuk hidangan, agak memalukan dengan keadaan kuih yang lembik. Akan tetapi, Kalau untuk makan sendiri... Sedapnya makan suam-suam tekstur yang lembut. Kalau malas, sudu kan aje!


Aishhhhh... Kalau bulan puasa... Lagi la sedap kuih ni tau!


Agak-agak, senang ke nak membuatnya? Meh share... Ini resepi dari Azie Kitchen. Memang saya copy paste sahaja resepinya di sini.

Bahan Lapisan  Bawah 
Bahan (A)
220 gm tepung beras 
40 gm tepung ubi
1 1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

Bahan (B) 
250 gm keladi - (saya letak 300 gm) 
Buang kulit, basuh dgn air garam supaya tidak hitam, potong kiub dan kukus selama 5-8 minit. Lepas kukus baru timbang

Cara-cara:
Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B.

Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10x10x3 yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 25 minit.


Bahan Lapisan Atas
150-180 gm tepung gandum (saya guna 160 gm)
250 gm gula halus
3-5 biji telur (guna 4 biji telur)
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple

Cara caranya:
Bancuh semua bahan bahan di atas dan tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap. 

Tuang ke atas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit. Lap penutup pengukus 5 minit sekali.

Biarkan betul betul sejuk sebelum dipotong, jika boleh menggunakan pisau plastik.

Macam mana? Senang ke susah? Sebenarnya tak la susah mana. Rajin atau malas. Kalau mak saya, sering Kali saya melihat dia Akan blend bahan-bahan tu di dalam blender electric sebelum ditapis. Lebih mudah untuk disebatikan. Nak mencuba?

Berbaloi Makan Di Dapur Penyet


Siapa suka ayam penyet? Apa kah yang penting di dalam menu ini? Sambalnya? Ayam garingnya? Tempenya? Entah la... Yang pasti, kombinasi semuanya mesti kena. Jika tidak, maka kurang kick la menu penyet tu.

Kalau ke Dapur Penyet, pilihannya bukan sekadar ayam. Ada macam-macam jenis lagi penyet yang Ada : lele aka Ikan Keli penyet, udang penyet, ayam bakar Dan pelbagai lagi. Pilihan Sayur pun banyak, maklumlah nak kombinasi kan dengan lauk.

Pilihan Kali ini, ayam penyet Dan ayam bakar penyet. 


Kailan goreng. Penuh semeja!


Ayam bakar dihidang bersama set sayuran, Tempe goreng, tauhu goreng Dan tentunya sambal penyet yang super pedas. Sambal nya lain sikit Dari set ayam goreng. Lebih kepada sambal kicap gitew! Wow! Makan memang asyik menyedut air. Panassss!!!


Ayam penyet juga dihidang dengan set yang sama. Bezanya pada sambal penyet. Sambal penyet bagi ayam penyet, sama la rupanya dengan set-set ayam penyet yang lain. 



Air pilihan kami sama : milo dinasour yang melimpah ruah. Amboi! Puas menyedutnya. Milo ori tau! Tak macam sesetengah kedai, milonya dah tak ori. Di campur malt.

Harga? Murah! Murah sangat Dan sesuai dengan portion nya. Alhamdulillah!

Makan Sedap Di Coffee Planet

Siapa penggemar coffee? Saya! Kami sekeluarga gemarkan coffee. Coffee law pekat. Wow!


Ke Coffee Planet untuk minum petang. Kikiki. Jadinya, menu light sahaja yang kami pilih. Maklum sahaja lah, tadi dah makan nasi. 


Coffee Planet ni santai sahaja dekorasinya. Cukup menenangkan sambil-sambil nak melayan tekak. Tempatnya selesa, sesuai la jika nak meeting atau buat study group santai-santai. Jika lapar, order sahaja. Kikikik.


Pilihan kami pada hari ini : hot latte untuk ke semua kami. Kikiki. Saya ambil saiz regular sahaja. Adam pula ambil saiz besar. Hohohoho. Boleh ke Adam habis kan tu? Saiz regular pun dah cukup besar.


Coffee nya betul-betul kaw. Yummmn!


Saya memilih choc brownies yang dihidang bersama aiskrim coklat Dan vanilla. Premium gred tau aiskrim ni.

Nampak sedap tak? Rasanya? Yesss! Coklat sebenar! Absolutely a must Kalau ke Coffee Planet!


Anak bujang saya memilih bake macaroni meat and cheese.

Nampak simple. Dagingnya di dalam potongan besar tau! Tak sama macam yang biasa saya makan. Sedap! Dok Intan-intai juga isi di dalam makaroni bakar ni. Sebab, Nampak light sangat. Tapi rasanya marvelous! Sedap! Memang boleh menjadi menu pilihan.


Suka dengan pilihan menu? Ye! Markah penuh :) Nampak kan muka-muka happy dua beradik?