Pages - Menu

Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap


Sesekali masak kicap memang sedap. Tukar selera.


Bahan-bahan :
2 keping ikan tenggiri
Sedikit serbuk kunyit *
Garam *
2 ulas bawang putih - tumbuk *
1 ulas bawang putih - mayang
2 ulas bawang merah
1/2 labu bawang holland - potong membulat
1/2 inci halia
2 sudu makan cili giling
1 keping asam gelugur
Sedikit daun bawang dan daun sup - mayang halus
Sedikit kicap masin
Sedikit kicap manis
1 biji limau kasturi
Sedikit capsicum
Setengah biji tomato

Caranya :
  1. Perap ikan dengan bahan *
  2. Goreng ikan sehingga masak - jangan garing. Cukup sekadar masak.
  3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili sehingga wangi dan pecah minyak.
  4. Masukkan garam, kicap, asam gelugur dan sedikit air.
  5. Masukkan tomato dan capsicum.
  6. Masukkan ikan. Biar hingga kuah pekat sedikit.
  7. Perahkan limau kasturi.Masukkan daun bawang dan daun sup. Kacau sekejap dan siap :)

2 comments:

  1. adda klu masak berkicap ni suka la sgt...kena lak ngn nasi yg panas2 lagi..xsedar brapax tambah la dibuatnya...

    ReplyDelete
  2. Hari ni pun masak kicap..ayam masak kicap, tapi guna blackpepper je..hehe

    ReplyDelete