Pages - Menu

Resepi Cheesecake Chocolate Brownie


Akhirnya... Dapat resepi yang gorjes ni dari sini. Resepi ni, sangat rich chocolate! Kalau nak badan cantik, tak boleh la makan. Dah la ber cheese, chocolate lagi. Faveret!!!

Walaupun tak cantik, tapi suka! At least ada improvement la dalam membuat cake ni. Hihihi. Tiada seni.


Selalunya brownies kan kasar-kasar sikit. Yang ini lebih kepada kek. Maybe sebab namanya cheesecake kot. Ahaaa...


Resepi ini sangat manis. Next time, akan kurangkan sedikit lagi gulanya.

Bahan-bahan :
85g unsalted butter - potong kecil
110g bittersweet choc chips
110g gula - pakai 60g
2 biji telur ( besar ) - suhu bilik - sebatikan dulu 
70g tepung
1 sudu serbuk cocoa - pakai van houten
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan valhora choc pearls - hiasan atas - pakai choc chip
1/4 cawan pecans - ganti dengan walnuts


Cheesecake topping
200g cream cheese ( suhu bilik ) - pakai 280g cream cheese
1 iji kuning telur ( besar )
60g gula - pakai 30g
1/8 sudu kecil esen vanilla

Caranya :

  1. Panaskan oven 180 C
  2. Double boil butter dan coklat dalam api yang kecil. Kacau hingga sebati.
  3. Tutup api dan keluarkan dari kepanasan air. Kacau dengan gula dan telur.
  4. Masukkan tepung, serbuk koko, garam, esen vanilla dan walnuts. Masukkan ke dalam tray untuk dibakar.
  5. Dalam mangkuk lain, pukul sebati cream cheese, kuning telur, gula dan esen vanilla hingga sebati.
  6. Letakkan cream cheese di atas adunan brownie. Taburkan choc chip di atasnya.
  7. Bakar selama 40 minit.
  8. Sejukkan dahulu sebelum dihidang.

2 comments: