Pages - Menu

Resepi Sup Ekor

Resepi sup ekor yang sangat simple. Ringkas sahaja untuk memasaknya, dan sedap! Sangat sesuai untuk mereka yang sedang mengalami peningkatan berat badan. Heee... kiranya, sesuailah untuk mereka yang sedang berdiet. Mungkin juga tidak sesuai kerana mempunyai lemak yang banyak. Sesungguhnya, lemak itulah yang menyedapkan sup ini. Kalau nak panggil sup rebus pun boleh kot. Sebab tiada menggunakan rempah sup. Air sahaja. Sesekali menukar selera kepada sesuatu yang cair dan light.



Bahan-bahannya :
500 gm ekor
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit ketumbar - tumbuk kasar
Daun ketumbar
Celeri
Bawang goreng secukupnya
Garam 
Air
Minyak untuk menumis
1 inci halia
1/2 sudu lada hitam - tumbuk kasar
4 biji cili padi - ketuk
Sedikit perahan lemon / limau
Cendawan tiram

Caranya :
  1. Tumis bawang, halia hingga wangi.
  2. Masukkankan ketumbar tumbuk.
  3. Masukkan ekor. Kecilkan api, biar ekor seketika.
  4. Masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih dan tersejat sedikit.
  5. Masukkan air secukupnya.
  6. Rebus sehingga ekor lembut. Jika air mengering, tambah lagi air secukupnya.
  7. Masukkan lada putih yang telah ditumbuk kasar.
  8. MAsukkan cili padi -- jika hendak pedas.
  9. Setelah ekor empuk, masukkan garam secukupnya.
  10. MAsukkan celeri dan cendawan tiram.
  11. Perahkan sedikit lemon / limau. 
  12. Tutup api.
  13. Taburkan sedikit daun ketumbar dan bawang goreng.
  14. Siap :)

No comments:

Post a Comment