Pages - Menu

Resepi Gulai Ikan Tongkol

Bahan-bahan :
1 kg ikan tongkol
2 - 3 ekor ikan kering
Sedikit udang 
Telur rebus
3 keping asam keping
4 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
Sedikit cili padi - dikisar
Sedikit lengkuas - dikisar
Sedikit kunyit - dikisar
Sedikit cili giling
Sedikit kelapa parut - dikisar
Santan
Cili merah
Cili hijau
Garam
Caranya :
  1. Rebus ikan tongkol bersama asam keping. Rebus dengan api kecil tanpa air. Ketepikan.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dengan api sederhana.
  3. Masukkan santan dan cili giling.
  4. Masukkan ikan kering, udang dan ikan tongkol.
  5. Masukkan telur rebus.
  6. Masukkan cili hijau dan merah.
  7. Sesuaikan rasa dengan garam.
  8. Mendidih je, angkat terus :)
  9. Siap.
Makan dengan nasi dagang.

3 comments:

  1. mskkan utk kite. haha

    ReplyDelete
  2. perghh sedapnyee....tp kan kak, rebus tanpa air tu camna..hukhuk

    ReplyDelete
  3. @i am S!L4H : Huk2.. ahahah...

    @milo : Rebus ngan asam keping. Api slow je. Nanti air dari ikan akan keluar. Kalo api kuar, ikan tu rentung

    ReplyDelete