Pages - Menu

Resepi Speghatti Bolognese


Bahan-bahan :
 
Sepeket speghatti
Sebatang carrot – di potong dadu
400gm daging cincang
Seulas bawang putih – dicincang
Selabu bawang india – dicincang
Sepeket white button – ganti dengan cendawan butang dalam tin –  di hiris halus
Olive oil
2 sudu butter
200 ml susu segar
2 biji tomato ranum – di potong dadu
1 tin tomato puree

Caranya :
  1. Didihkan air. Masukkan garam, speghatti dan sesudu olive oil.
  2. Setelah speghatti lembut, angkat dan toskan.
  3. Masukkan sedikit olive oil dan butter ke dalam periuk.
  4. Masukkan bawang putih dan bawang india. Tunggu bawang layu.
  5. Masukkan daging cincang. Tunggu masak dan kuning ( masak, bukan garing ).
  6. Masukkan susu segar.
  7. Bila susu segar hampir kering, masukkan carrot, mushroom dan tomato segar.
  8. Masukkan tomato puree dan 3 cawan air.
  9. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat.
Hidang bersama cheeze.

No comments:

Post a Comment