Pages - Menu

Resepi Air Kicap Ikan Bakar

Pic : Google


Bahan-bahannya :
Cili padi
Belacan - jika suka
Bawang merah
Limau nipis
Tomato - jika suka
Garam - jika perlu
Gula


Caranya :

  1. Patah-patahkan cili padi
  2. Bakar belacan menggunakan api / bakar dalam oven hingga naik bau
  3. Tumbuk belacan dan bawang merah
  4. Masukkan garam ( jika perlu ) dan gula secukup rasa
  5. Masukkan tomato yang dipotong dadu
  6. Masukkan kicap, perahan jus limau
  7. Siap!

*kuantiti bahan-bahan bergantung kepada banyak mana air pencicah yang hendak disediakan. Sedap dimakan bersama ikan bakar.

1 comment:

  1. malam ni rasa nak bakar ikan. google resepi kicap jumpa awak punye ;-p

    ReplyDelete