777

Ayam Golek Pantai Dalam


Ayam golek Pantai Dalam. Sedappp... dari harga RM10 hinggalah ke harga RM22, kami masih setia dengan ayam golek Pantai Dalam. Jauh la juga nak membeli, tapi... makanan sedap memang sentiasa di cari!

Ayam saiz comel aje. Sedang-sedang gitu. Boleh la untuk keluarga kecil kami.

Kelainannya dengan ayam golek lain, tentulah perapannya! Terasa sampai ke tulang. Hihihi. Itu yang sanggup la pergi meredah jem tu. Lepas tu queue pula nak membeli. Cumanya, kalau makan sana dapat la sesuap mulut ulam. Beli take away, tak de pula la dapat ulam tu. Hmmm... sejak dari dulu lagi. Apsal eh?

Resepinya, tak dapat la dipastikan. Tapi memang wangilah! Bau serai dan rempah-rempah. Sedap!

Resepi Telur Bulat Masak Kicap Mudah


Resepi ringkas yang sekali-sekala di makan memang sedap! Tak percaya? Sedap tau telur bulat masak kicap!


Bahan-bahannya : 

4 biji telur rebus - buang kulitnya
2 biji bawang besar - di hiris dan dileraikan
2 tangkai cili merah - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk 
1 inci halia - dihiris
1 sudu cili giling
Daun sup
Kicap manis
Garam
Lada sulah
Bawang goreng


Caranya :

  1. Tumis bahan hiris.
  2. Tumiskan cili giling.
  3. Campurkan 3 sudu besar kicap manis, garam dan lada sulah.
  4. Masukkan telur rebus.
  5. Campurkan sedikit air dan biarkan mengelegak sebentar.
  6. Angkat dan taburkan daun sup dan bawang goreng.

Kadang-kadang, menu ringkas macam ni boleh jadi pembuka selera. Syaratnya, makan la dengan nasi panas. Jika makan dengan nasi sejuk, nanti tak sedap pula!

Selamat mencuba!

Pancake Yang Sedap Superlicious

Siapa suka makan pancake? Saya gemarkan pancake. Kegemaran dikongsi bersama dengan anak bujang, Adam. Semua yang Adam suka, saya suka. Semua yang saya suka, belum tentu Adam suka. Erkkk... hihihi.



Kedai pancake ni menjual pelbagai jenis pancake. Dari seantereo dunia. Wahhh!!! Mini pancake, pancake besar, macam-macam la. Event burger patties nya pun adalah pancake. Memang superlicious la. Sedap dan yummy!

Blog ni dah lama sangat terabai sebenarnya. Jadi, sementara ada masa, kita update la apa yang boleh ye. Owh... ini bukan entry resepi pancake. Resepi pancake mudah-mudah, boleh la rujuk kepada entry lama :






Minum petang di sini seronok. Bukan apa, selain makanan yang sedap, suasana pun kira ok la. Dekat pula nak pergi. Start enjin kereta, tup-tup sampai!

Makan-makan kat luar ni bagi inspirasi sebenarnya. Kita combine aje resepi mudah-mudah. Mudah-mudah tapi sedap! Pancake disapu yogurt! Sedap! Masam-masam. Makan dengan beef bacon, madu, egg scramble dan salad beserta mayonis. Ringkas aje kan! Tapi bila digabungkan, menjadi satu resepi hidangan lengkap yang AWESOME!

Jemput jamu mata ye :)

Resepi Asparagus Udang Goreng Rangup


Bahan-bahannya  :

Asparagus 
udang saiz sederhana – ikut suka berapa banyak
3 ulas bawang putih - cincang
Sedikit sos tiram
Secubit gula
Sos ikan secukup rasa
Cili padi – ikut tahap kepedasan :)


Caranya :

  1. Potong asparagus ikut saiz yang dikehendaki – pilih yang lembut je tau. Yang keras tu, tak boleh makan pun :)
  2. Tumis bawang putih, cili padi hijau/merah hingga wangi.
  3. Masukkan sos tiram dan udang.
  4. Masukkan asparagus.
  5. Masukkan secubit gula dan sos ikan. Biar sekejap dan angkat.


Pastikan asparagus masih rangup, barulah sedap!

Egg Benedict Sedap


Ini memang la menu breakfast yang mengenyangkan. Kenyang! Memang sarapan tinggi protein! Mana taknya, telur dua biji, beef bacon, dan roti gandum penuh. Kenyang dan menyihatkan!



Nampak tak kuning telur yang meleleh tu? Wahhh.... terliur kan? Sedap sangat!

Sesekali melayan tekak dengan menu western sangat-sangat menggembirakan! Benarlah kata pepatah,

gendang dendut tali kecapi,
kenyang perut suka hati!

Walaupun makan di restoran, saya share kan resepi ye. Resepinya saya ikut yang masterchef session dulu. Lupa dah session mana :)

Bahan-bahannya :
Telur ayam
Cuka
Air

Caranya :
  1. Panaskan air di dalam kuali hingga mendidih.
  2. Masukkan sedikit cuka.
  3. Putar tengah kuali dengan pemukul telur.
  4. Pecahkan telur ke dalam bekas.
  5. Masukkan telur ke dalam kuali perlahan-lahan.
  6. Matikan api dapur.
  7. Biar 4 minit, angkat!


Senang aje kan! Yang pentingnya... kuning telur mestilah masih cair. Lepas tu, ikut suka la nak makan dan hias dengan apa. Kat kedai ni, menu ni dipanggil egg benedict. Tapi world wide, namanya posh egg!

Selamat mencuba!

Saya dah try! Cabarannya memang pada kuning telur. Kalau kuning telur tu masak, maknanya fail! Sila cuba lagi.

Sedap!

Resepi Yee Mee Kantoneese


Sedapnya yee mee kantoneese. Makan sampai menghirup sup. Hihihi... slurppp... jangan bayangkan hirup sup tu, tengah puasa ni!

Bahan-bahan :
4 keping yee mee
200gm udang
250gm isi ayam
sekeping fish cake
5 ketul bebola ikan
5 ulas bawang putih - cincang
1 cm halia muda - hiris
2 biji telur
sedikit sawi
sedikit cendawan shitake
sedikit carrot - potong panjang
daun sup - hiasan
sedikit tepung jagung
sedikit minyak
garam secukup masa
stok ayam


Caranya :
  1. Goreng garing yee mee. Tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga agak garing.
  3. Masukkan isi ayam, udang, fish cake dan fish ball.
  4. Masukkan stok ayam.
  5. Masukkan air tepung jagung, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau sentiasa agar tepung tidak berketul. Biar air mendidih.
  6. Masukkan sayuran dan biarkan layu.
  7. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan air.
  8. Pecahkan telur dan tunggu seketika.
  9. Tutupkan api.
  10. Tuang kuah ke atas yee mee goreng dan hidang bersama cili potong / cili jeruk.
  11. Tabur la sikit bawang goreng kalau suka!


Taraaaa.... sedia di makan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...