Bahan-bahan :
4 keping yee mee
200gm udang
250gm isi ayam
sekeping fish cake
5 ketul bebola ikan
5 ulas bawang putih - cincang
1 cm halia muda - hiris
2 biji telur
sedikit sawi
sedikit cendawan shitake
sedikit carrot - potong panjang
daun sup - hiasan
sedikit tepung jagung
sedikit minyak
garam secukup masa
stok ayam
Caranya :
- Goreng garing yee mee. Tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga agak garing.
- Masukkan isi ayam, udang, fish cake dan fish ball.
- Masukkan stok ayam.
- Masukkan air tepung jagung, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau sentiasa agar tepung tidak berketul. Biar air mendidih.
- Masukkan sayuran dan biarkan layu.
- Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan air.
- Pecahkan telur dan tunggu seketika.
- Tutupkan api.
- Tuang kuah ke atas yee mee goreng dan hidang bersama cili potong / cili jeruk.
- Tabur la sikit bawang goreng kalau suka!
Taraaaa.... sedia di makan.
Bolehla try :)
ReplyDeleteRajin-rajin jenguk blog sy ye :)
Sedapnya, musim2 hujan ni buka mcm ni best ni
ReplyDelete