Pages - Menu

Resepi Yee Mee Kantoneese


Sedapnya yee mee kantoneese. Makan sampai menghirup sup. Hihihi... slurppp... jangan bayangkan hirup sup tu, tengah puasa ni!

Bahan-bahan :
4 keping yee mee
200gm udang
250gm isi ayam
sekeping fish cake
5 ketul bebola ikan
5 ulas bawang putih - cincang
1 cm halia muda - hiris
2 biji telur
sedikit sawi
sedikit cendawan shitake
sedikit carrot - potong panjang
daun sup - hiasan
sedikit tepung jagung
sedikit minyak
garam secukup masa
stok ayam


Caranya :
  1. Goreng garing yee mee. Tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga agak garing.
  3. Masukkan isi ayam, udang, fish cake dan fish ball.
  4. Masukkan stok ayam.
  5. Masukkan air tepung jagung, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau sentiasa agar tepung tidak berketul. Biar air mendidih.
  6. Masukkan sayuran dan biarkan layu.
  7. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan air.
  8. Pecahkan telur dan tunggu seketika.
  9. Tutupkan api.
  10. Tuang kuah ke atas yee mee goreng dan hidang bersama cili potong / cili jeruk.
  11. Tabur la sikit bawang goreng kalau suka!


Taraaaa.... sedia di makan.

2 comments:

  1. Bolehla try :)
    Rajin-rajin jenguk blog sy ye :)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya, musim2 hujan ni buka mcm ni best ni

    ReplyDelete