Pages - Menu

Resepi Ketupat Sotong



Sotong besar dan ada telur! Wah!!! Sedap! Saya kurang gemarkan sotong. Tapi, jika musim sotong bertelur, rugi jika tak beli.Telur sotong sedap! Ha.. lain kali kita share resepi telur sotong pula :)

Resepi ni mudah sahaja. Tengok sini ye. Cuma, saya tak gunakan gula merah, tetapi kerek nise. Yang bentuk bulat leper-leper tu. Beli kat Kelantan banyak. 

Cuma, kalau tak biasa, yang tricky sikit adalah untuk bajet berapa banyak pulut yang nak disumbat ke dalam perut sotong. Silap-silap sumbat, terburai perut sotong ketika dimasak. Jika isi sikit sangat pula, tak kembung la perut sotong tu. Jadinya, kurang sedap.

Selain pulutnya, rahsia kesedapannya adalah telur sotong. Cuba lah dengan resepi yang sama, satu sotong yang ada telur dan satu lagi yang tidak bertelur. Huish!! Sedap yang bertelurlah.

Resepi Kangkung Goreng Belacan



Sayur kampung memang sedap. Goreng seikat ni, memang tak cukup. Habis dan dan tu juga. Kena pula dengan nasi panas, dan juga lauk la... Ayam goreng dan sambal belacan pun ok juga :)

Resepi di sini la ye. Bezanya, letakkan belacan aje.

Resepi Daging Masak Black Pepper



Daging masak black pepper? Daging masak lada hitam lah tu. Makannya, memang sedap! Lagi banyak lada hitam tu, lagi kick! Tapi, kena tahan panas la. Pedas tu, tak sangat. Tapi, terasa la bahang lada hitam.

Bahan-bahan :
1/2 kg daging - hiris nipis
1 labu bawang besar - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit halia - ditumbuk
Sedikit serbuk kunyit
3 sudu besar sos cili
Sedikit sos tomato
2 sudu lada hitam - ditumbuk
Kicap cair dan kicap pekat

Caranya :
  1. Perap daging dengan bahan tumbuk, sos cili, sos tomato, kicap, kunyit dan garam - lagi lama, lagi sedap!
  2. Goreng daging hingga empuk.
  3. Masukkan air. Jika nak kering, air sedikit sahaja. Jika nak berkuah, lebihkan air.
  4. Setelah masak, hias dengan daun bawang dan daun sup.

Resepi Lala Goreng Bercili



Sesekali makan lala, sedap! Ada banyak resepi lala sebenarnya. Yang di bawah ni, takde la simple sangat. Ada yang lagi simple. Tapi, lala fresh, kalau simple pun tetap sedap. 

Bahan-bahan :
Lala - dibersihkan
3 ulas bawang putih - ditumbuk
5 tangkai cili kering - dikisar
Sedikit cili padi - optional jika nak lebih pedas
2 sudu makan sos cili
1 sudu kicap manis
Garam
Daun limau purut

Caranya :
  1. Tumis bawang putih dan cili kering.
  2. Masukkan cili padi, sos cili, kicap dan daun limau purut.
  3. Masukkan lala.
  4. Sesuaikan rasa dengan garam.
  5. Untuk hiasan, boleh hiriskan daun sup/bawang.

Resepi Sup Lobster aka Udang Galah

Wow! Udang galah menjenguk ke dapur! Ingatkan nak buat masak lemak atau sweet sour. Last-last, jadi sup sahaja. 





Bahan-bahan :
Udang galah / lobster
1 ulas bawang putih - dicincang
Sedikit halia
Daun cederi
Garam


Caranya :

  1. Tumis bawang putih. 
  2. Masukkan halia.
  3. Masukkan air. Mendidih, masukkan udang.
  4. Masukkan garam. 
  5. Masukkan daun cederi jika suka ( jangan banyak sangat, nanti rasa udang jadi pahit )

Resepi Udang Grill

Butter grill prawn. Canggih kan namanya? Sebenarnya, resepi yang gila mudah. Budak sekolah juga boleh buat. Tapi, sedap. Rahsia kesedapannya adalah UDANG FRESH. Udang hidup diterbangkan dari KK. Hihihihi.

Kalau ada lauk yang fresh macam ni, apa buat pun, pasti sedap. Kerana, segar itu sedap :) Mula-mula ingat nak buat butter prawn la... tapi, last-last, grill biasa aje.


Udang atas kuali. Hehehe.... nampak sedap! .... dan memang SEDAP!


Berbaris sebelum di makan.


Bahannya cuma fresh prawn dan butter. Saya guna salted butter, so, tak perlukan garam :) Yummmmeh!