Pages - Menu

Resepi Ikan Pekasam


Menu ni, rasanya macam dah ada. Simple dan senang sahaja memasaknya, tapi, memang mampu memikat selera. Sedap! Kalau masak di hujung minggu, memang inilah side dish kami. Kadang-kadang sahaja menu ini muncul di hari bekerja ( malam ). Sebab? Nanti, kami makan nasi bertambah-tambah :)




Bahan-bahannya :
Ikan pekasam
Selabu bawang besar
2 biji lada hijau -- guna cili kering pun sedap
Sehiris lemon

Caranya :
  1. Ikan pekasam digoreng garing.
  2. Ketepikan, goreng bawang besar dan lada yang telah dihiris.
  3. Agak-agak garing, angkat.
  4. Perahkan lemon di atas ikan sebelum di makan.

Simple tapi sedap! Ikan rasa masin-masin dan masam-masam. Tak perlu menu yang susah, namun, berselera memakannya :)

1 comment: