Pages - Menu

Resepi Sup Ekor Chef Wan

Bahan-bahan :
500g ekor lembu
Minyak sayuran 
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar jintan putih - x letak
1 sudu besar jintan manis - x letak
1 1/2 sudu tomato puri - ganti dengan sos tomato
6 cawan air
Carrot - dipotong kasar
Ubi kentang - dipotong kasar
2 batang saderi - x letak
Garam
Lada hitam - baru dikisar
Daun ketumbar - ganti dengan daun bawang
Bawang goreng


Rempah tumis :
4 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang


Bahan Kisar :
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 cm halia


Caranya :
Tumis ekor lembu hingga perang. Angkat, ketepikan.
Guna minyak yang sama, tumis rempah tumis dan bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
Masukkan ketumbar, jintan putih, jintan manis dan kacau atas api hingga wangi.
Masukkan tomato puri.
Masukkan ekor.
Masukkan air.
Masukkan carrot, ubi kentang dan saderi.
Renih selama 1 jam 45 minit sehingga ekor lembu empuk.
Sesuaikan rasa dengan garam dan lada hitam.
Hias dengan daun ketumbar dan bawang goreng sebelum dihidang.


* sedap juga ditambah sedikit cili potong untuk sedikit pedas

1 comment: