3/4 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum - ayak
3/4 cawan susu pekat manis
2 sudu teh soda bikarbonat - ayak
4 biji telur
2 sudu besar butter
Caranya :
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air panas dan kacau hingga cair ( hati-hati, gula akan memercik ).
- Masukkan butter, kacau dan sejukkan.
- Pukul telur hingga kembang.
- Masukkan susu pekat dan kacau manis.
- Masukkan tepung dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit ke dalam telur.
- Masukkan gula hangus. Kacau rata.
- Perap adunan 2-3 jam.
- Panaskan oven 160 - 180 C dan bakar 45 - 1 jam.
Resepi asal : Ummi.
sedapnya!!
ReplyDeletebahan bahan die ringkas jew... baru tahu. hehehe.. nice entry =)
ReplyDeleteTak nak resepi, nak keknya :)
ReplyDeleteyum yum..heheheh..i love cake..heheh..nak cuba buatlah..hehehe
ReplyDeletesuke kek ni!
ReplyDeleteMy mum use to bake this.
ReplyDeletesedapnya XD
ReplyDeletehuhu look nice but must be high carbs right.. hehee
ReplyDeletesedapnya..waaaaa
ReplyDeletefuuu tengok je dah tau sedap hehe
ReplyDeleteWow sedapnyaa..kek tuh.. :)
ReplyDeletedah lama tak makan...huhu
ReplyDelete