Pages - Menu

Resepi Kek Gula Hangus

Bahan-bahan :
3/4 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum - ayak
3/4 cawan susu pekat manis
2 sudu teh soda bikarbonat - ayak
4 biji telur
2 sudu besar butter


Caranya :

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air panas dan kacau hingga cair ( hati-hati, gula akan memercik ).
  3. Masukkan butter, kacau dan sejukkan.
  4. Pukul telur hingga kembang.
  5. Masukkan susu pekat dan kacau manis.
  6. Masukkan tepung dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit ke dalam telur.
  7. Masukkan gula hangus. Kacau rata.
  8. Perap adunan 2-3 jam.
  9. Panaskan oven 160 - 180 C dan bakar 45 - 1 jam. 

Resepi asal : Ummi.

12 comments: