Pages - Menu

Resepi Ikan Percik



Owh sedap.....


Bahan-bahan :
4 ekor ikan kembung
8 ulas bawang merah - ditumbuk
2 biji santan kelapa
halia - ditumbuk
air asam jawa
Sesudu tepung jagung - optional
Garam 
Gula


Caranya :
  1. Didihkan santan di dalam kuali dengan api yang perlahan. Kacau supaya tidak berketul.
  2. Masukkan bahan kisar, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  3. Jika nak masukkan tepung jagung, bancuh dalam air dan masukkan untuk pekatkan kuah.
  4. Sesuaikan rasa. Kuah siap :)
  5. Bakar ikan kembung sampai masak.
  6. Siram kuah ikan percik ke atas ikan dan bakar semula.
  7. Siram dan bakar 3 kali supaya rasa kuah meresap ke dalam ikan.
  8. Siap :)

No comments:

Post a Comment