Tapi, ini bukanlah resepi kakak tu. Resepi dia takde sukatan. Kalau newbie yang nak buat, sah tak menjadi. Ada sukatan ni pun, tak tentu jadi kalau saya yang membuatnya. Kita tengok resepi chef ya... hanieliza
Bahan-bahan :
600 gm cawan beras
100 ml beras pulut
30 gm halba
400 ml air
400 ml santan pekat
garam secukup rasa
Bahan utk Dimayang :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia
Caranya :
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Kukuskan sehingga naik wap.
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.
5. Siramkan dengan air dan kacau rata.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.
7. Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
8. Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
9. Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar
Gulai Ikan Tongkol
Bahan
1.5 kg ikan tongkol ]
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya ]
60 gm rempah kari ikan
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh
Cara memasak:
600 gm cawan beras
100 ml beras pulut
30 gm halba
400 ml air
400 ml santan pekat
garam secukup rasa
Bahan utk Dimayang :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia
Caranya :
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Kukuskan sehingga naik wap.
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.
5. Siramkan dengan air dan kacau rata.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.
7. Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
8. Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
9. Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar
Gulai Ikan Tongkol
Bahan
1.5 kg ikan tongkol ]
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya ]
60 gm rempah kari ikan
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh
Cara memasak:
- Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
- Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendideh.
- Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
- Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.
Bahan
100 gm timun
100 gm lobak merah
100 gm cili merah & hijau
50 gm bawang besar
60 ml cuka
30 gm gula
garam
Air kapur secukup untuk merendam sayur
Cara.
- Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Mayang halus saperti batang mancis.
- Lobak merah, cili merah & cili hijau dimayang halus saperti timun juga.
- Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.
- Rendamkan semua bahan yang dimayang dalam besen besar yg berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
- Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
- Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
- Hidangkan bersama nasi dagang.
No comments:
Post a Comment