Ayam
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
sedikit halia
rempah tumis - bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis
rempah kurma
yogurt - menggantikan santan
garam
Caranya :
- Perap ayam dengan halia dan garam.
- tumis rempah tumis dan halia.
- Masukkan bawang besar dan bawang putih. Apabila naik bau, masukkan rempah kurma dan air.
- Tunggu pecah minyak.
- Masukkan ayam.
- Apabila ayam nak masak, masukkan yogurt dan garam.
- Tunggu kuah pekat sikit, angkat.
- Siap.
Jika tiada yogurt, boleh buat dadih sendiri. Caranya, bancuh susu (apa-apa susu) dengan air. Perahkan asam limau. Biarkan 5 minit agar ia berkeladak.
Jika suka, masukkan kentang, telur rebus dan lada hijau. Sedap!
Oh meeen... rasanya seperti apa niy, ckckck :ngiler:
ReplyDelete@loek : erk... xpernah makan ayam kurma ke?
ReplyDelete